+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

A fejfájás egy olyan, a legtöbb embernél előforduló panasz, amely általában néhány óra alatt tompul, majd megszűnik. Egyeseknél már napokkal előre jelzi az időjárásváltozást. Általában kellemetlen tünetek kísérik: hányinger, szédülés, látászavar, vagy akár szemfájdalom is. Ám a fejfájás hátterében sokkal komolyabb dolgok is lehetnek.

A fejfájások egyik fajtája a migrénes, a tenziós fejfájás. Ilyenkor a panaszok halmozottan, rohamokban jelentkeznek. A leggyakoribb a vérnyomással összefüggő fejfájás, amely fiataloknál is gyakori. Ez nem túl erős, tompa jellegű, és jól reagál a közönséges fájdalomcsillapítókra. Esetenként akár a reggeli kávé vagy a friss levegőn történő mozgás is enyhíti a tüneteit. Fontos, hogy az alacsony és a magas vérnyomás is okozhat fejfájást.

Nagyon fontos idejében ellenőrizni, mi áll a fejfájás hátterében

Amikor a panaszokat nagyon komolyan kell venni

A másodlagos okokra visszavezethető fejfájás hátterében számos ok lehet. Ezek közé tartozik a trauma után jelentkező fejfájás, az agydaganat, valamint az agyhártyagyulladást következtében jelentkező fejfájás. Az orr, -arc- melléküregek gyulladása is okoz(hat) fejfájást. A fejfájás hátterében gyakran pszichés tényezők is meghúzódnak, amelyek esetében a daganattól való félelem tovább mélyíti a panaszokat. A lezajlott agyvérzés, gutaütés után is fennmaradhat tartós fejfájás.

Krónikus fejfájásról akkor beszélünk, ha tartósan, legalább 3 hete jelentkeznek a fájdalom tünetei.

Ezekben az esetekben hasznos a koponya gyors MR-vizsgálata, amely segítségével kizárható az agydaganat, és agyi áttétek jelenléte. Az agyi daganatok esetében is igaz, hogy a korai felismerés, és az időben elkezdett kezelés nem csupán a beteg panaszait képes csökkenteni, hanem az életét is megmentheti.

A fejfájás több típusa esetén érdemes MR-vizsgálatra jelentkezni

2020 januárjában jelent meg az amerikai Radiológus Társaság szakmai javaslata a fejfájások kivizsgálásával kapcsolatban.

Az MRI vizsgálat javasolt:

  • az újonnan megjelenő tartós fejfájások esetében,
  • a progresszív típusú (folyamatosan erősödő),
  • baleset után nem javuló,
  • ideggyógyászati eltérésekkel is járó
  • fejfájások esetében kontraszt nélkül, vagy kontrasztos vizsgálattal.

Tartós fejfájások esetében, amikor nem sikerült más módszerekkel a fejfájás eredetét tisztázni, szintén ajánlott a kontrasztos MRI vizsgálat elvégzése.

Az MRI vizsgálat időben történő elvégzése költséghatékony is lehet, hiszen csökkentheti az orvosi vizitek, és a gyakran felesleges vizsgálatok számát is,

hiszen az eredmények ismeretében azonnal el lehet jutni a megfelelő diagnózishoz, vagy kizárhatóak a súlyos betegségek.

Forrás: New Guidelines on Headache Imaging – Stephanie J. Nahas, MD reviewing Whitehead MT et al.  J Am Coll Radiol 2019 Nov

alapján: 

Dr. Vértes András

belgyógyász főorvos

Radivert

}

AZONNALI IDŐPONTFOGLALÁS

Nyitvatartás

H-P: 08.00-18.00