+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

A derékfájás mellett napjainkban gyakori jelenséggé vált a hátfájás is. Statisztikák szerint 10-ből 8 ember tapasztalt már erős hátfájást élete során. Ennek okai az egyszerű izomeredetű fájdalmaktól egészen a komolyabb gerincbetegségekig terjedhetnek. A fájdalmat kiválthatja a rossz testtartás, a gerincoszlop vagy csigolyaközi eltérések, illetve valamilyen, a hátat érő trauma is. A legtöbb esetben csak izom vagy csont eredetű a fájdalom, így a kezelés is egyszerű és gyors felépülési idő is jellemzi.

A mindennapi ülőmunka komoly terhet róhat a csigolyákra, így fontos figyelni a helyes testtartásra. A hosszú ideig tartó hanyag testtartás gerincferülés vagy akár gerincsérv kialakulásához is vezethet. A gyógytorna nem csak abban segít, hogy a már meglévő problémát kezeljük, hanem segít megelőzni a hátfájdalmak kialakulását is.

Hátközép fájdalom

A hát középső és felső részét érintő fájdalom kiváltó oka lehet az idegbecsípődés vagy valamilyen sérülés. Nem ritka, hogy a hát közepét érintő problémáknál a fájdalom a végtagokba vagy a hasba sugárzik. A gerinc felső és középső részén 12 csigolya, porckorongok, izmok és szalagok helyezkednek el. Ha a fájdalom a hát közepére lokalizálódik, akkor gyanítható, hogy a fentiek egyikével lehet probléma. A lapocka környéki tompa, égő fájdalom kiváltó oka leggyakrabban a rossz testtartás, az ülőmunka vagy a megerőltetés. Ez általában nem utal komoly megbetegedésre, viszont tartós és erőteljes fájdalom esetén fennáll a gerincsérv vagy a gerincferdülés lehetősége is.

A gerincsérv tünetei

A gerincsérv, vagy másnéven porckorongsérv a lakosság 1-3 százalékát érinti, de tünetmentes előfordulását 19-27 százalékra becsülik. Ugyan a középső háti gerincsérv ritkább, mint a többi fajtája, ugyanúgy komoly panaszokat okozhat a betegnek. Fontos a korai felismerés és a kezelés időben való elkezdése, hogy elkerülhetőek legyenek a komolyabb szövődmények. Porckorongsérv esetén előfordulhat, hogy a fájdalom kisugárzik a csípőbe és a lábakba is. Ezek a tünetek megnehezíthetik a diagnózis felállítását. A betegség előrehaladtával izomgyengeség is megjelenhet, ami akár már a mindennapi dolgok elvégzésében is korlátozhatja a beteget.

Rossz testtartás, ülőmunka és trauma is okozhatja a gerincbetegségek kialakulását

Kiváltó okok és megelőzés

A betegség kiváltó oka egyaránt lehet a mozgásszegény életmód, a hosszú ideig tartó ülőmunka, de a túlzásba vitt sportolás (pl. súlyemelés) is. 

A gerincsérv megelőzését segítheti néhány lényeges tanács betartása:
  • A megfelelő testtartás és rendszeres sportolás jótékony hatással van a gerincre. 
  • Javasolt a gerinctámasztó izmok erősítése és a gerinc alapos átmozgatása, ami segíthet a gerincsérv kialakulásának megakadályozásában. 
  • Sportoláskor lehetőség szerint figyelni kell a hirtelen mozdulatok elkerülésére, ugyanis azáltal az addig tünetmentes gerincsérv kiszakadhat. 
  • A gyógytornázás szintén eredményes lehet a gerincsérv kialakulásának megakadályozásában.

A betegség diagnosztizálása

A gerincsérv korai felismerése azért fontos, mert gyógytornával vagy esetleg gyógyszeres kezeléssel a betegséget kiválóan lehet orvosolni, súlyosabb esetben viszont, akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet. 

Gerincsérv gyanú esetén válassza MRI központunkat, ahol munkatársaink 50 perc alatt nagy pontosságú képet nyújtanak gerincének állapotáról. Ide kattintva tud online időpontot foglalni, vagy hívjon minket a +3630 241 4960-as telefonszámon!

Forduljon hozzánk bizalommal!

}

AZONNALI IDŐPONTFOGLALÁS

Nyitvatartás

H-P: 08.00-18.00