+36302414960 radivert@radivert.hu

Agyalapi (Sella)

mirigy MR vizsgálat

 

 • Az agyalapi mirigy MR vagy Sella MR vizsgálat

  számos betegség gyanúja esetén válhat szükségessé.

  Az agyalapi mirigyünk egy borsó nagyságú szerv, amely a középső koponyagödörben, a „töröknyeregben” helyezkedik el és a testünk perifériás mirigyeinek működésében játszik felelős szerepet. Az általa irányított szerveink: a pajzsmirigy, a mellékvese, a petefészek, valamint a here.

PONTOS DIAGNÓZIS

Az agyalapi mirigy MR vagy Sella MR vizsgálat számos betegség gyanúja esetén válhat szükségessé. Az agyalapi mirigydaganat, vagy más néven hipofízis mirigydaganat egy meglehetősen gyakori betegség, amely életkórtól függetlenül előfordulhat. Sőt az agyalapi mirigy daganat előfordulási gyakorisága mind a nők és a férfiak tekintetében hasonló gyakoriságot mutat. A hipotalamusz elváltozásainak, a kicsi vagy hiányzó elülső lebeny feltárásában az agyalapi mirigy MR az egyik leghatékonyabb vizsgálati módszer.

 

Milyen tünetek esetén javasolt a sella (agyalapi mirigy) MR?

Mivel az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk irányítója, úgy annak zavara, betegségei a hormontermelés egyensúlyának felborulását okozzák. Ez számos tünetekben jelentkezhet, attól függően, hogy melyik hormonunk termelődését zavarja meg.

Tünetek:

 • Hölgyeknél tejcsorgás (terhesség és szoptatás nélkül), vérzéskimaradás, meddőség
 • Férfiaknál heresorvadás, meddőség, impotencia, megnagyobbodott mellek
 • Kezek lábak jelentős megnagyobbodása
 • Óriásnövekedés
 • Pajzsmirigy-túlműködés
 • Hormonális cukorbetegség
 • Cushing-szindróma
 • Látás romlás
 • Fokozott vizeletürítés
 • Túlsúly

Számtalan egyéb tünetet is jelentkezhet annak függvényében, hogy éppen melyik belsőelválasztású mirigy az érintett. Amennyiben a felsorolt tünetek jelentkeznének, akkor érdemes elvégezni a Sella MR (agyalapi mirigy MR) vizsgálatát, de ezzel párhuzamosan ajánlott felkeresni egy belgyógyász, endokrinológus vagy neurológus szakorvost! 

Minden, amit a sella (agyalapi mirigy) MR-ről tudnia kell

A Sella (agyalapi mirigy) MR vizsgálattal kapcsolatban egy csokorba gyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek segítenek megérteni a vizsgálat menetét.

A Sella (agyalapi mirigy) MR vizsgálat menete

A Sella MR (agyalapi mirigy MR) vizsgálat egy részletes konzultációval kezdődik, amely során a vizsgálatot végző operátorunk megbizonyosodik arról, hogy az MR vizsgálat nagy biztonsággal lefolytatható.

Abban az esetben, ha az MR vizsgálatot intravénás kontrasztanyag beadása mellett szükséges elvégezni, úgy a vizsgálat megkezdése előtt a kontrasztanyag beadáshoz szükséges vénát biztosítanak (kanül/branül) az MR operátoraink. A vizsgálat közben ezen keresztül adják be a kontrasztanyagot.

A tájékoztatók és az adminisztráció befejezése után az MR operátor kolléganőnk bevezeti Önt a vizsgálati helységbe és készséggel segít abban, hogy a megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el az MR vizsgáló asztalon. Felhelyezésre kerül a vizsgálathoz szükséges vizsgálati, dedikált tekercs, valamint a zenét sugárzó fejhallgató. A Sella MR (agyalapi mirigy MR) vizsgálatot hanyatt fekvésben végezzük.

A vizsgálat során a tökéletes képalkotás elérése érdekében az operátor utasításait követve, mozdulatlanul kell maradni, és néhány alkalommal a levegővételt rövid időre vissza kell tartani. A beépített hangtechnikán keresztül folyamatos a kommunikáció az operátorral.

Az MRI vizsgálatok közben esetlegesen felmerülő bezártsági és szorongás érzetnek csökkentéséről egy beépített, egyedülálló audio és fényterápiás rendszer gondoskodik. A vizsgálat közben Ön a kedvenc zenéjét hallgatja, amely segíti az Ön ellazulását. Az MR vizsgálat alatt Ön a kezében tart egy gombot (pumpát), amellyel jelezheti, hogy szakítsuk meg a vizsgálatot, viszont túlnyomó esetben ez értékelhetetlen vizsgálatot eredményez.

Kell-e orvosi beutaló a Sella (agyalapi mirigy) MR vizsgálat elvégzéséhez?

RadiVert MR Diagnosztikai Központban orvosi beutaló nélkül is kérheti a Sella MR (agyalapi mirigy MR) vizsgálatot. Orvos szakemberekként tudjuk, hogy a betegségek időben történő felismerésének kiemelten fontos szerepe van, ebből kifolyólag törekszünk, hogy extra gyorsan biztosítsunk időpontot.

Milyen dokumentumok szükségesek a Sella (agyalapi mirigy) MR vizsgálathoz?

A Sella MR (agyalapi mirigy MR) vizsgálat egy összetettebb, komplex vizsgálómódszer, amely pontos kiértékeléséhez szükségesek a korábban, más intézményekben elvégzett vizsgálatok dokumentumai (ha voltak vizsgálatok):

 • Vesefunkciós (GFR) laborvizsgálat eredménye a kontrasztanyag beadásához
 • Ha végeztek biopsziát, annak eredménye
 • Korábbi klinikai előzmények leírásai
 • Egyéb radiológiai vizsgálatok leírásai
 • Korábbi kismedence vizsgálatok leírási, leletei, képei
Létezik-e ismert mellékhatása a Sella MR (agyalapi mirigy MR) vizsgálatnak?

A Sella MR (agyalapi mirigy MR) vizsgálat egy teljesen fájdalommentes vizsgálat. Semmilyen sugárterhelés nem éri a szervezetet, ezért többször is ismételhető. Egyes célzott MR vizsgálatok a pontosabb, részletgazdagabb felvétel érdekében kontrasztanyag beadását igénylik. Az MR vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagnak nincs mellékhatása, teljesen más összetevőkből készül, mint a CT-hez használt kontrasztanyag.

Milyen esetekben nem végezhető el a Sella MR (agyalapi mirigy MR) vizsgálat?

A legfontosabb szabály, hogy az MRI vizsgálóhelységbe semmilyen mágnesezhető tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat az MR berendezés az erős mágneses térnek köszönhetően magához rántja.

A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, ami komoly fájdalommal járhat.

 • Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el
 • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegek esetében, kivétel ez alól néhány új típusú pacemaker. Hasonlóan ICD implantáció után sem végezhető a vizsgálat. Ezt mindenképpen jelezni kell a vizsgálat előtt
 • A régebbi nagy térfogatú implantátumok azonban nem vihetők be, azok eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kisebb térfogatúak, mint a szögek, csavarok vagy drótok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet
 • Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat
 • Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MRI kompatibilisek
 • Kontrasztanyagos MR vizsgálatkor a nem megfelelő vesefunkció esetén
 • Fennálló terhesség első trimeszterében (de a későbbiekben is csak orvosi javaslattal)
 • Abban az esetben, ha a páciens súlya 140 kg felett van vagy extrém nagy körtérfogattal rendelkezik
 • Klausztrofóbia esetén kérdéses lehet a vizsgálat kimenetele. Empatikus kollégáink mindent megtesznek, az MR vizsgálat sikeres elvégzésért
 • Kontrasztanyagos esetén, ha a vesefunkció laborértéke 45 ml/perc alatti (helyben vizsgáljuk ujjbegyből vett 1 csepp vérből)

 

Címünk

1047 Bp., Baross u. 99.

Hívjon minket!

+3630 241 4960

Írjon nekünk!

radivert@radivert.hu

Mi történik a vizsgálat után?

A Sella MR (agyalapi mirigy MR) vizsgálatnak nincs semmilyen mellékhatása. A pontosabb, részletgazdagabb vizsgálat érdekében kontrasztanyagot használunk. Az MR vizsgálatokhoz jódmentes kontrasztanyagot használunk. Alapanyaga a gadolínium, amely csak nagyon ritka esetekben idézhet elő allergiás reakció formájában jelentkező túlérzékenységet. Ez a beadástól számítva 20 percen belül jelentkezhet. A Sella MR (agyalapi mirigy MR) vizsgálathoz adott kontrasztanyag (folyadék) a veséken keresztül a vizelettel kiürül a szervezetből.  Nem zavarja meg a napi tevékenységet, gépjárművet is lehet vezetni.

A gerinc MRI vizsgálat pontos és részletes képet ad a gerinc környékén, vagy az abban található elváltozásokról

Alapos

Gyors

Kockázatmentes

A vizsgálat felvételét azonnal megkapja!

A Sella MR (agyalapi mirigy MR) vizsgálat felvételét a páciens azonnal megkapja CD lemezre másolva. Az elkészült MR vizsgálati felvételek leletezése radiológiai szakorvos kollégánk által 3-5 munkanapon készül el. Sürgős esetekben, műtétek előtt van lehetőség sürgős, 1 munkanapon belüli leletezésre.

Sella (agyalapi mirigy) MR, natív és kontrasztos ára

86.800 Ft

Sella (agyalapi mirigy) MR Időtartama

30 perc

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cím

1047 Budapest, Baross utca 99. 

Nyitvatartás

 • H-P: 08.00-18.00

Telefonszám

+3630 241 4960