fbpx
+36302414960 radivert@radivert.hu

Multiparametrikus prosztata MR 

 • A prosztatarák a férfiak körében az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Ennek diagnosztizálásában nagy áttörést mutat a multiparametrikus prosztata MR vizsgálat, amely önállóan, szűrésre is kiváló. A modern diagnosztikai vizsgálati módszer kockázatmentes, mivel nem jár sugárterheléssel.

PONTOS DIAGNÓZIS

A prosztata, részletgazdagabb MR vizsgálata közel kétszer hatékonyabb a daganat felismerésében, mint a hagyományos vizsgálatok. Magasabb PSA érték esetén mindenképpen ajánlott a multiparametrikus prosztata MR vizsgálat. Lényeges, hogy konzultáljon az urológus szakorvossal.

Milyen tünetek esetén javasolt a prosztata multiparametrikus MR vizsgálata ?

Ha az alább felsoroltak bármelyike tapasztalható, akkor érdemes elvégezni a prosztata MR vizsgálatát, de ezzel párhuzamosan haladéktalanul fel kell keresni egy urológus szakorvost!  Aggodalomra még ekkor sincs ok, hiszen a jóindulatú prosztata megnagyobbodás is tud hasonló tüneteket produkálni. Abban az esetben, ha mégis komolyabb betegségről van szó, akkor jobb esély lesz a teljes gyógyulásra!

Tünetek:

 • vizeletürítéskor kellemetlen érzés esetleg fájdalom,
 • vizeletürítési nehézség (erős vizelési inger mellett, mégsem „sikerül”),
 • vizeletsugár gyengeség,
 • ha a vizeletürítés szakaszossá válik,
 • vizeletcsöpögés a vizelés végén,
 • gyakori, kis mennyiségű vizeletürítés,
 • véres vizelet,
 • deréktáji fájdalom,
 • deréktáji fájdalom,
 • potenciazavar,
 • véres ondó.

Minden, amit a prosztata multiparametrikus MR-ről tudni kell

A prosztata parametrikus MR vizsgálattal kapcsolatban egy csokorba gyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek segítenek megérteni a vizsgálat menetét.

Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas a multiparametrikus prosztata MR ?
 • Megnagyobbodott prosztata
 • Gyulladásos folyamatok
 • A prosztata állományon belüli elváltozásainak meghatározása
 • A prosztata daganatos elváltozásai
Milyen előkészületek szükségesek a multiparametrikus prosztata MR vizsgálathoz?

A multiparametrikus prosztata MR vizsgálat előtt javasolt egy szakorvossal is konzultálni, aki pontosan meghatározza a vizsgálat célirányát. 

Az MR vizsgálat előtt lehetőleg 6 órával már ne fogyasszon élelmiszert!

A vizsgálat közbeni balesetek elkerülése végett szükségszerű betartani az általános szabályokat. Az MR vizsgálóhelységben lévő extra nagy mágneses erőhatások miatt semmilyen fémtárgyat vagy fémet tartalmazó tárgyat nem szabad bevinni!

Itt külön kiemelendő a testen viselt vagy testben lévő piercingek, implantátumok, ékszerek is! Minden esetben egyeztetni kell a multiparametrikus prosztata MR vizsgálatot végző operátorral!

A multiparametrikus prosztata MR vizsgálat elvégzéséhez kontrasztanyag szükséges, így ehhez minden esetben szükséges egy friss laboratóriumi lelet a vesefunkciós értékekről. Ezt helyben is elvégezzük az ujjbegyből vett 1 cseppnyi vérmintából. Általában a vizsgálathoz kontrasztanyag nem szükséges.

Létezik-e ismert mellékhatása a multiparametrikus prosztata MR vizsgálatnak?

A multiparametrikus prosztata MR vizsgálat egy teljesen fájdalommentes, és semmilyen sugárterhelés nem éri a szervezetet, ezért többször is ismételhető. Egyes célzott MR vizsgálatok a pontosabb, részletgazdagabb felvétel érdekében kontrasztanyag beadását igénylik. Az MR vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagnak nincs mellékhatása, teljesen más összetevőkből készül, mint a CT-hez használt kontrasztanyag

A multiparametrikus prosztata MR vizsgálat menete

A multiparametrikus prosztata MR vizsgálat egy részletes konzultációval kezdődik, amely során a vizsgálatot végző operátorunk megbizonyosodik arról, hogy az MR vizsgálat nagy biztonsággal lefolytatható.

Abban az esetben, ha az MR vizsgálatot intravénás kontrasztanyag beadása mellett szükséges elvégezni, úgy a vizsgálat megkezdése előtt a kontrasztanyag beadáshoz szükséges vénát biztosítanak (kanül/branül) az MR operátoraink. A vizsgálat közben ezen keresztül adják be a kontrasztanyagot.

A tájékoztatók és az adminisztráció befejezése után az MR operátor kolléga bevezeti Önt a vizsgálati helységbe és készséggel segít abban, hogy a megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el az MR vizsgáló asztalon. Felhelyezésre kerül a vizsgálathoz szükséges vizsgálati, dedikált tekercs, valamint a zenét sugárzó fejhallgató. A multiparametrikus prosztata MR vizsgálatot hanyattfekvésben végezzük.

A vizsgálat során a tökéletes képalkotás elérése érdekében az operátor utasításait követve, mozdulatlanul kell maradni, és néhány alkalommal a levegővételt rövid időre vissza kell tartani. A beépített hangtechnikán keresztül folyamatos a kommunikáció az operátorral

Az MRI vizsgálatok közben esetlegesen felmerülő bezártsági és szorongás érzetnek csökkentéséről egy beépített, egyedülálló audio és fényterápiás rendszer gondoskodik. A vizsgálat közben Ön a kedvenc zenéjét hallgatja, amely segíti az Ön ellazulását. Az MR vizsgálat alatt Ön a kezében tart egy gombot (pumpát), amellyel jelezheti, hogy szakítsuk meg a vizsgálatot, viszont túlnyomó esetben ez értékelhetetlen vizsgálatot eredményez.

Milyen dokumentumok szükségesek a multiparametrikus prosztata MR vizsgálathoz?

A multiparametrikus prosztata MR vizsgálat egy összetettebb, komplex vizsgálómódszer, amely pontos kiértékeléséhez szükségesek a korábban, más intézményekben elvégzett vizsgálatok dokumentumai (ha voltak vizsgálatok):

 • Vesefunkciós (GFR) laborvizsgálat eredménye a kontrasztanyag beadásához
 • Ha végeztek biopsziát, annak eredménye
 • Korábbi klinikai előzmények leírásai
 • Egyéb radiológiai vizsgálatok leírásai
 • Korábbi prosztata vizsgálatok leírási, leletei, képei.
Milyen esetekben nem végezhető el a multiparametrikus prosztata MR vizsgálat?

A legfontosabb szabály, hogy az MRI vizsgálóhelységbe semmilyen mágnesezhető tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat az MR berendezés az erős mágneses térnek köszönhetően magához rántja.

A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, ami komoly fájdalommal járhat.

 • Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el
 • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegek esetében, kivétel ez alól néhány új típusú pacemaker. Hasonlóan ICD implantáció után sem végezhető a vizsgálat. Ezt mindenképpen jelezni kell a vizsgálat előtt
 • A régebbi nagy térfogatú implantátumok azonban nem vihetők be, azok eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kisebb térfogatúak, mint a szögek, csavarok vagy drótok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet
 • Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat
 • Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MRI kompatibilisek
 • Kontrasztanyagos MR vizsgálatkor a nem megfelelő vesefunkció esetén
 • Fennálló terhesség első trimeszterében (de a későbbiekben is csak orvosi javaslattal)
 • Abban az esetben, ha a páciens súlya 140 kg felett van vagy extrém nagy körtérfogattal rendelkezik
 • Klausztrofóbia esetén kérdéses lehet a vizsgálat kimenetele. Empatikus kollégáink mindent megtesznek, az MR vizsgálat sikeres elvégzésért
 • Kontrasztanyagos esetén, ha a vesefunkció laborértéke 45 ml/perc alatti (helyben vizsgáljuk ujjbegyből vett 1 csepp vérből).

Címünk

1047 Bp., Baross u. 99.

Hívjon minket!

+3630 241 4960

Írjon nekünk!

radivert@radivert.hu

Mi történik a vizsgálat után?

A multiparametrikus prosztata MR vizsgálatnak nincs semmilyen mellékhatása. Az MR vizsgálathoz alapjában nem szükséges kontrasztanyag. Bizonyos speciális esetekben viszont az orvos előírhatja a kontrasztanyagos MR vizsgálatot. Az MR vizsgálatokhoz jódmentes kontrasztanyagot használunk. Alapanyaga a gadolínium, amely csak nagyon ritka esetekben idézhet elő allergiás reakció formájában jelentkező túlérzékenységet. Ez a beadástól számítva 20 percen belül jelentkezhet. A multiparametrikus prosztata MR vizsgálathoz adott kontrasztanyag (folyadék) a veséken keresztül a vizelettel kiürül a szervezetből.  Nem zavarja meg a napi tevékenységet, gépjárművet is lehet vezetni.

A gerinc MRI vizsgálat pontos és részletes képet ad a gerinc környékén, vagy az abban található elváltozásokról

Alapos

Gyors

Kockázatmentes

A vizsgálat felvételét azonnal megkapja!

A multiparametrikus prosztata MR vizsgálat felvételét a páciens azonnal megkapja CD lemezre másolva. Az elkészült MR vizsgálati felvételek leletezése radiológiai szakorvos kollégánk által 3-5 munkanapon készül el. Sürgős esetekben, műtétek előtt van lehetőség sürgős, 1 munkanapon belüli leletezésre.

Multiparametrikus prosztata MR ára

78.400 Ft

Multiparametrikus prosztata MR Időtartama

25 perc

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cím

1047 Budapest, Baross utca 99. 

Nyitvatartás

 • H-P: 08.00-18.00

Telefonszám

+3630 241 4960