+36302414960 radivert@radivert.hu

Csípő-keresztcsont (Sacrum) MR 

 

 • A csípő-keresztcsont (Sacrum) a jobb és bal oldali csípőcsontunkat keresztben köti össze keresztben. Fontos szerepet tölt be a testsúlyunknak a medencén történő elosztásában, így tehermentesítve a gerincünket. A csípő-keresztcsont (Sacrum) MR vizsgálat kifejezetten a csípő-keresztcsonti (sacroiliacalis) területek, ízületek gyulladásos megbetegedéseinek diagnosztizálására szolgál.

PONTOS DIAGNÓZIS

Az MR vizsgálati módszer a leghatékonyabb megoldás a csípőízületek korai stádiumú gyulladásaira jellemző ödéma és az ízületi folyadék kimutatására. A modern diagnosztikai módszerek fejlődése tette lehetővé a sugárterheléssel nem járó, célzott MR vizsgálatot.

Milyen tünetek esetén javasolt a csípő-keresztcsont (Sacrum) MR vizsgálata?

A csípő-keresztcsont fájdalmak kortól és nemtől függetlenül bármikor jelentkezhetnek. Keresztcsontunk állapotára kihathat egy fizikális trauma (esés, ütés, baleset). Kiemelendő a várandóság időszaka is, melynek következtében a medence fokozott terhelésnek van kitéve. A jobb és bal oldali ízület egymáshoz képest „érzékeny egyensúlyban” helyezkedik el, amelyek középpontjában a gerinc áll – emiatt az ízülettel kapcsolatosan fellépő problémák egyik leggyakoribb okozója a medence aszimmetriája. Ezt az aszimmetriát számos tartáshiba és berögzült helytelen mozgás okozhatja, ilyen például:

 • Rossz járástechnika (fizikai sérülések, térd- vagy bokaízületi problémák, lábfej boltozatának gyengesége, vagy akár láb hosszának különbsége)
 • Gerincferdülés, általános tartáshibák.
 • A láb aszimmetrikus használata (sport).
 • mozgásszegénység, ülőmunka.
 • Az ízület túlzott feszessége (tánc, ritmikus sportgimnasztika, dinamikus ugrással járó sportágak).
 • Az ízület túlzott lazasága számos elmozdulási lehetőséget eredményezhet, amelyet a környező izmok görcsösen próbálnak kompenzálni.

Minden, amit a csípő-keresztcsont (Sacrum) MR-ről tudnia kell 

A csípő-keresztcsont (Sacrum) MR vizsgálattal kapcsolatban egy csokorba gyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek segítenek megérteni a vizsgálat menetét. 

Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas a csípő-keresztcsont (Sacrum) MR?
 • baleset következtében kialakult  ízületi gyulladás 
 • autoimmun ízületi gyulladás
 • Bechterew-kór
Milyen előkészületek szükségesek a csípő-keresztcsont (Sacrum) MR vizsgálathoz?

A csípő-keresztcsont (Sacrum)  MR vizsgálat előtt javasolt egy szakorvossal is konzultálni, aki pontosan meghatározza a vizsgálat célirányát.

A vizsgálat közbeni balesetek elkerülése végett szükségszerű betartani az általános szabályokat. Az MR vizsgálóhelységben lévő extra nagy mágneses erőhatások miatt semmilyen fémtárgyat vagy fémet tartalmazó tárgyat nem szabad bevinni!

Itt külön kiemelendő a testen viselt vagy testben lévő piercingek, implantátumok, ékszerek is! Minden esetben egyeztetni kell a sacrum MR vizsgálatot végző operátorral!

A csípő-keresztcsont (sacrum)MR vizsgálat elvégzéséhez nem szükséges kontrasztanyag.

Létezik-e ismert mellékhatása a csípő-keresztcsont (Sacrum) MR vizsgálatnak?

A csípő-keresztcsont (sacrum) MR vizsgálat egy teljesen fájdalommentes, és semmilyen sugárterhelés nem éri a szervezetet, ezért többször is ismételhető. Egyes célzott MR vizsgálatok a pontosabb, részletgazdagabb felvétel érdekében kontrasztanyag beadását igénylik. Az MR vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagnak nincs mellékhatása, teljesen más összetevőkből készül, mint a CT-hez használt kontrasztanyag.

A csípő-keresztcsont (Sacrum) MR vizsgálat menete

A csípő-keresztcsont (sacrum) MR vizsgálat egy részletes konzultációval kezdődik, amely során a vizsgálatot végző operátorunk megbizonyosodik arról, hogy az MR vizsgálat nagy biztonsággal lefolytatható.

Abban az esetben, ha az MR vizsgálatot intravénás kontrasztanyag beadása mellett szükséges elvégezni, úgy a vizsgálat megkezdése előtt a kontrasztanyag beadáshoz szükséges vénát biztosítanak (kanül/branül) az MR operátoraink. A vizsgálat közben ezen keresztül adják be a kontrasztanyagot.

A tájékoztatók és az adminisztráció befejezése után az MR operátor kolléga bevezeti Önt a vizsgálati helységbe és készséggel segít abban, hogy a megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el az MR vizsgáló asztalon. Felhelyezésre kerül a vizsgálathoz szükséges vizsgálati, dedikált tekercs, valamint a zenét sugárzó fejhallgató. A multiparametrikus prosztata MR vizsgálatot hanyatt fekvésben végezzük.

A vizsgálat során a tökéletes képalkotás elérése érdekében az operátor utasításait követve, mozdulatlanul kell maradni, és néhány alkalommal a levegővételt rövid időre vissza kell tartani. A beépített hangtechnikán keresztül folyamatos a kommunikáció az operátorral

Az MRI vizsgálatok közben esetlegesen felmerülő bezártsági és szorongás érzetnek csökkentéséről egy beépített, egyedülálló audio és fényterápiás rendszer gondoskodik. A vizsgálat közben Ön a kedvenc zenéjét hallgatja, amely segíti az Ön ellazulását. Az MR vizsgálat alatt Ön a kezében tart egy gombot (pumpát), amellyel jelezheti, hogy szakítsuk meg a vizsgálatot, viszont túlnyomó esetben ez értékelhetetlen vizsgálatot eredményez.

Kell-e orvosi beutaló a csípő-keresztcsont (Sacrum) MR vizsgálat elvégzéséhez?

A RadiVert MR Diagnosztikai Központban orvosi beutaló nélkül is kérheti a csípő-keresztcsont (sacrum) MR vizsgálatot. Orvos szakemberekként tudjuk, hogy a betegségek időben történő felismerésének kiemelten fontos szerepe van, ebből kifolyólag törekszünk, hogy extra gyorsan biztosítsunk időpontot.

Milyen dokumentumok szükségesek a csípő-keresztcsont (Sacrum) MR vizsgálathoz?

A csípő-keresztcsont (sacrum) MR vizsgálat egy összetettebb, komplex vizsgálómódszer, amely pontos kiértékeléséhez szükségesek a korábban, más intézményekben elvégzett vizsgálatok dokumentumai (ha voltak vizsgálatok):

 • Vesefunkciós (GFR) laborvizsgálat eredménye a kontrasztanyag beadásához
 • Ha végeztek biopsziát, annak eredménye
 • Korábbi klinikai előzmények leírásai
 • Egyéb radiológiai vizsgálatok leírásai
 • Korábbi prosztata vizsgálatok leírási, leletei, képei
Milyen esetekben nem végezhető el a csípő-keresztcsont (Sacrum) MR vizsgálat?

A legfontosabb szabály, hogy az MRI vizsgálóhelységbe semmilyen mágnesezhető tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat az MR berendezés az erős mágneses térnek köszönhetően magához rántja.

A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, ami komoly fájdalommal járhat.

 • Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el
 • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegek esetében, kivétel ez alól néhány új típusú pacemaker. Hasonlóan ICD implantáció után sem végezhető a vizsgálat. Ezt mindenképpen jelezni kell a vizsgálat előtt
 • A régebbi nagy térfogatú implantátumok azonban nem vihetők be, azok eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kisebb térfogatúak, mint a szögek, csavarok vagy drótok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet
 • Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat
 • Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MRI kompatibilisek
 • Kontrasztanyagos MR vizsgálatkor a nem megfelelő vesefunkció esetén
 • Fennálló terhesség első trimeszterében (de a későbbiekben is csak orvosi javaslattal)
 • Abban az esetben, ha a páciens súlya 140 kg felett van vagy extrém nagy körtérfogattal rendelkezik
 • Klausztrofóbia esetén kérdéses lehet a vizsgálat kimenetele. Empatikus kollégáink mindent megtesznek, az MR vizsgálat sikeres elvégzésért
 • Kontrasztanyagos esetén, ha a vesefunkció laborértéke 45 ml/perc alatti (helyben vizsgáljuk ujjbegyből vett 1 csepp vérből)

Címünk

1047 Bp., Baross u. 99.

Hívjon minket!

+3630 241 4960

Írjon nekünk!

radivert@radivert.hu

Mi történik a vizsgálat után?

A csípő-keresztcsont (sacrum) MR vizsgálatnak nincs semmilyen mellékhatása. Az MR vizsgálathoz alapjában nem szükséges kontrasztanyag. Bizonyos speciális esetekben viszont az orvos előírhatja a kontrasztanyagos MR vizsgálatot. Az MR vizsgálatokhoz jódmentes kontrasztanyagot használunk. Alapanyaga a gadolínium, amely csak nagyon ritka esetekben idézhet elő allergiás reakció formájában jelentkező túlérzékenységet. Ez a beadástól számítva 20 percen belül jelentkezhet. Az MR vizsgálathoz adott kontrasztanyag (folyadék) a veséken keresztül a vizelettel kiürül a szervezetből.  Nem zavarja meg a napi tevékenységet, gépjárművet is lehet vezetni.

A gerinc MRI vizsgálat pontos és részletes képet ad a gerinc környékén, vagy az abban található elváltozásokról

Alapos

Gyors

Kockázatmentes

A vizsgálat felvételét azonnal megkapja!

A csípő-keresztcsont (sacrum) MR vizsgálat felvételét a páciens azonnal megkapja CD lemezre másolva. Az elkészült MR vizsgálati felvételek leletezése radiológiai szakorvos kollégánk által 3-5 munkanapon készül el. Sürgős esetekben, műtétek előtt van lehetőség sürgős, 1 munkanapon belüli leletezésre.

Csípő-keresztcsont (Sacrum), kontrasztanyag nélkül MR ára

44.800 Ft

Csípő-keresztcsont (Sacrum), natív és kontrasztos MR ára

86.800 Ft

Csípő-keresztcsont (Sacrum) MR Időtartama

25 perc

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cím

1047 Budapest, Baross utca 99. 

Nyitvatartás

 • H-P: 08.00-18.00

Telefonszám

+3630 241 4960