fbpx
+36302414960 radivert@radivert.hu

Háti gerinc MR

 

 • A háti gerinc MR vizsgálata jóval részletgazdagabb a hatékonyabb a kóros folyamatok felismerésében, mint a hagyományos vizsgálatok, felülmúlva a CT vizsgálatot is.

   

   

PONTOS DIAGNÓZIS

 

A vizsgálata során átfogó képet kapunk a gerincoszlopot érintő elváltozásokról, az esetlegesen fennálló porckorong betegségekről.  A háti gerinc MR vizsgálata kiválóan alkalmas a csigolyák közötti eltérések és a csontvelő állapotának vizsgálatára, valamint traumás vagy egyéb degenerációs elváltozások feltárására. A háti gerinc MR vizsgálata önállóan, szűrésre is kiváló. Fontos, hogy konzultáljon egy szakorvossal is.

 

 Mikor javasolt a háti gerinc MR vizsgálata?

A háti gerinc MR szükségességére különböző tünetek hívják fel a figyelmet.

Ha az alább felsoroltak bármelyike tapasztalható, akkor érdemes elvégezni a háti gerinc MR vizsgálatát, de ezzel párhuzamosan ajánlott felkeresni egy szakorvost!

 • traumás elváltozások, sérülések
 • folyamatosan fennálló háti gerinc fájdalmak
 • karokba kisugárzó fájdalom,
 • karok zsibbadása,
 • porckorongsérv gyanúja esetén,
 • gerincműtét utáni folyamatkövetés,

  Amit a háti gerinc MR-ről tudnia kell

  Az háti gerinc MR vizsgálattal kapcsolatban egy csokorba gyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek segítenek megérteni a vizsgálat menetét..

  A háti gerinc MR vizsgálat által diagnosztizálható betegségek?
  • porckorongsérv kitüremkedés
  • porckorong kopása
  • gerincsérülés
  • daganat
  Milyen előkészületek szükségesek a háti gerinc MR vizsgálathoz?

  A háti gerinc MR vizsgálat előtt javasolt egy szakorvossal is konzultálni, aki pontosan meghatározza a vizsgálat irányát. 

  A balesetek elkerülése végett az általános szabályokat kell betartani, azaz, az MR vizsgálóhelységben lévő extra nagy mágneses erőhatások miatt semmilyen fémtárgyat vagy fémet tartalmazó tárgyat nem szabad bevinni!

  Itt külön kiemelendő a testen viselt vagy testben lévő piercingek, implantátumok, ékszerek! Minden esetben egyeztetni kell a háti gerinc MR vizsgálatot végző operátorral!

  Amennyiben a háti gerinc MR vizsgálat elvégzéséhez a szakorvos javaslata alapján kontrasztanyag szükséges, akkor minden esetben szükséges egy friss laboratóriumi lelet a vesefunkciós értékekről. Ezt helyben is elvégezzük az ujjbegyből vett 1 cseppnyi vérmintából.

  A háti gerinc MR menete

  A háti gerinc MR vizsgálat egy részletes konzultációval kezdődik, amely során a vizsgálatot végző operátorunk megbizonyosodik arról, hogy az MR vizsgálat nagy biztonsággal lefolytatható.

  Abban az esetben, ha az MR vizsgálatot intravénás kontrasztanyag beadása mellett szükséges elvégezni, úgy a vizsgálat megkezdése előtt a kontrasztanyag beadáshoz szükséges vénát biztosítanak (kanül/branül) az MR operátoraink. A vizsgálat közben ezen keresztül adják be a kontrasztanyagot.

  A tájékoztatók és az adminisztráció befejezése után az MR operátor kolléganőnk bevezeti Önt a vizsgálati helységbe és készséggel segít abban, hogy a megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el az MR vizsgáló asztalon. Felhelyezésre kerül a vizsgálathoz szükséges vizsgálati tekercs, valamint a zenét sugárzó fejhallgató. A háti gerinc MR vizsgálatot hanyattfekvésben végezzük.

  A vizsgálat során a tökéletes képalkotás elérése érdekében az operátor utasításait követve, mozdulatlanul kell maradni, és néhány alkalommal a levegővételt rövid időre vissza kell tartani. A beépített hangtechnikán keresztül folyamatos a kommunikáció az operátorral

  Az MRI vizsgálatok közben esetlegesen felmerülő bezártsági és szorongás érzetnek csökkentéséről egy beépített, egyedülálló audio és fényterápiás rendszer gondoskodik. A vizsgálat közben Ön a kedvenc zenéjét hallgatja, amely segíti az Ön ellazulását. Az MR vizsgálat alatt Ön a kezében tart egy gombot, amellyel jelezheti, hogy szakítsuk meg a vizsgálatot, viszont túlnyomó esetben ez értékelhetetlen vizsgálatot eredményez.

  Kell-e orvosi beutaló a háti gerinc MR vizsgálat elvégzéséhez?

  A RadiVert Diagnostic MRI képalkotó központban orvosi beutaló nélkül is kérheti a háti gerinc MR vizsgálatot. Orvos szakemberekként tudjuk, hogy a betegségek időben történő felismerésének kiemelten fontos szerepe van, ebből kifolyólag törekszünk, hogy extra gyorsan biztosítsunk időpontot.

  Milyen dokumentumok szükségesek a háti gerinc MR vizsgálathoz?

  A háti gerinc MR vizsgálat egy összetettebb, komplex vizsgálómódszer, amely pontos kiértékeléséhez szükségesek a korábban, más intézményekben elvégzett vizsgálatok dokumentumai (ha voltak vizsgálatok):

  • Vesefunkciós (GFR) laborvizsgálat eredménye a kontrasztanyag beadásához
  • Ha végeztek biopsziát, annak eredménye
  • Korábbi klinikai előzmények leírásai
  • Egyéb radiológiai vizsgálatok leírásai
  • Korábbi háti gerinc vizsgálatok leírási, leletei, képei
  Létezik-e ismert mellékhatása a háti gerinc MR vizsgálatnak?

  A háti gerinc MR vizsgálat egy teljesen fájdalommentes vizsgálat. Semmilyen sugárterhelés nem éri a szervezetet, ezért többször is ismételhető. Egyes célzott MR vizsgálatok a pontosabb, részletgazdagabb felvétel érdekében kontrasztanyag beadását igénylik. Az MR vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagnak nincs mellékhatása, teljesen más összetevőkből készül, mint a CT-hez használt kontrasztanyag.

  Milyen esetekben nem végezhető el a háti gerinc MR vizsgálat?

  A legfontosabb szabály, hogy az MRI vizsgálóhelységbe semmilyen mágnesezhető tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat az MR berendezés az erős mágneses térnek köszönhetően magához rántja.

  A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, ami komoly fájdalommal járhat.

  • Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el
  • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegek esetében, kivétel ez alól néhány új típusú pacemaker. Hasonlóan ICD implantáció után sem végezhető a vizsgálat. Ezt mindenképpen jelezni kell a vizsgálat előtt
  • A régebbi nagy térfogatú implantátumok azonban nem vihetők be, azok eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kisebb térfogatúak, mint a szögek, csavarok vagy drótok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet
  • Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat
  • Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MRI kompatibilisek
  • Kontrasztanyagos MR vizsgálatkor a nem megfelelő vesefunkció esetén
  • Fennálló terhesség első trimeszterében (de a későbbiekben is csak orvosi javaslattal)
  • Abban az esetben, ha a páciens súlya 140 kg felett van vagy extrém nagy körtérfogattal rendelkezik
  • Klausztrofóbia esetén kérdéses lehet a vizsgálat kimenetele. Empatikus kollégáink mindent megtesznek, az MR vizsgálat sikeres elvégzésért
  • Kontrasztanyagos esetén, ha a vesefunkció laborértéke 45 ml/perc alatti (helyben vizsgáljuk ujjbegyből vett 1 csepp vérből)

   

  Címünk

  1047 Bp., Baross u. 99.

  Hívjon minket!

  +3630 241 4960

  Írjon nekünk!

  radivert@radivert.hu

  Mi történik a vizsgálat után?

  A pontosabb, részletgazdagabb vizsgálat érdekében az orvos előírhatja a kontrasztanyagos MR vizsgálatot. Az MR vizsgálatokhoz jódmentes kontrasztanyagot használunk. Alapanyaga a gadolínium, amely csak nagyon ritka esetekben idézhet elő allergiás reakció formájában jelentkező túlérzékenységet. Ez a beadástól számítva 20 percen belül jelentkezhet. A háti gerinc MR vizsgálathoz adott kontrasztanyag (folyadék) a veséken keresztül a vizelettel kiürül a szervezetből.  Nem zavarja meg a napi tevékenységet, gépjárművet is lehet vezetni.

  A háti gerinc MR vizsgálatnak nincs semmilyen mellékhatása.

  A gerinc MRI vizsgálat pontos és részletes képet ad a gerinc környékén, vagy az abban található elváltozásokról

  Alapos

  Gyors

  Kockázatmentes

  A vizsgálat felvételét azonnal megkapja!

  A háti gerinc vizsgálat felvételét a páciens azonnal megkapja CD lemezre másolva. Az elkészült MR vizsgálati felvételek leletezése radiológiai szakorvos kollégánk által 3-5 munkanapon készül el. Sürgős esetekben, műtétek előtt van lehetőség sürgős, 1 munkanapon belüli leletezésre.

  Háti gerinc MR natív ára

  37.800 Ft

  Háti gerinc MR Időtartama

  25 perc

  Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Cím

  1047 Budapest, Baross utca 99. 

  Nyitvatartás

  • H-P: 08.00-18.00

  Telefonszám

  +3630 241 4960