fbpx
+36302414960 radivert@radivert.hu

Enterographia MR

/Vékonybél MR vizsgálata/ 

 

 • A vékonybél körülbelül 5 méteres hosszúságú bélszakaszunk, amely fontos szerepet tölt be a táplálék felszívásában, az emésztési folyamtokban. Ebből kifolyólag egy életfontosságú szervről beszélünk. A vékonybél a legnehezebben vizsgálható hasi szerv. Az endoszkópos eljárásokkal is csak 90-120 cm-t tudnak vizsgálni.

PONTOS DIAGNÓZIS

A vékonybél vizsgálatának a legpontosabb és legmegbízhatóbb módszere az MR enterográfia.  Szintén az enterographia MR vizsgálat a legkiválóbb módszer A Chron betegség kimutatására, a betegek nyomon követésére. Az enterographia MR alkalmazásával kimutathatók a vékonybélgyulladás, a vékonybélben előforduló vérzések és az esetleges daganatos folyamatok. Az enterographia MR vizsgálat nagy előnye, hogy ne jár sugárterheléssel, ezért bátran alkalmazható kontrollvizsgálatokra is.

Milyen tünetek esetén javasolt az enterographia MR (vékonybél MR)?

A vékonybélgyulladás leggyakoribb okai között a különböző fertőzéseket említik.

Ha az alább felsoroltak bármelyike tapasztalható, akkor érdemes elvégezni az enterographia MR vizsgálatot, de ezzel párhuzamosan haladéktalanul fel kell keresni egy szakorvost! Jellemző tünetei: 

 • hasi fájdalom
 • hasmenés
 • hányinger
 • hányás
 • láz
 • puffadás
 • Crohn betegség esetén vakbélgyulladásra jellemző tünetek, görcsös alhasi fájdalom
 • A fájdalom általában a jobb alhasban jelentkezik, de áthelyeződhet máshova is az érintett bélszakasztól függően.

Minden, amit az enterographia (vékonybél) MR-ről tudnia kell 

Az enterographia MR (vékonybél MR) vizsgálattal kapcsolatban egy csokorba gyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek segítenek megérteni a vizsgálat menetét.. 

Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas az enterographia MR (vékonybél MR)?
 • Crohn betegség
 • Különböző érzékenységek következtében kialakult gyulladásos folyamatok: tejcukor érzékenység, laktóz érzékenység, glutén érzékenység, lisztérzékenység,
 • Polip
 • A gyulladásos folyamokból kialakult daganatos betegségek
Milyen előkészületek szükségesek az enterographia MR (vékonybél MR) vizsgálathoz?

Az enterographia MR vizsgálat előtt javasolt egy szakorvossal is konzultálni, aki pontosan meghatározza a vizsgálat irányát.  A vizsgálat megkezdése előtt 2-3 óval már ne szabad szilárd táplálékot fogyasztani. Viszont a vizsgálat előtt 1-2 órában kérjük, hogy fogyasszon bőségesen folyadékot (víz, tea), akár 1-1,5 litert.

A balesetek elkerülése végett az általános szabályokat kell betartani, azaz, az MR vizsgálóhelységben lévő extra nagy mágneses erőhatások miatt semmilyen fémtárgyat vagy fémet tartalmazó tárgyat nem szabad bevinni!

Itt külön kiemelendő a testen viselt vagy testben lévő piercingek, implantátumok, ékszerek! Minden esetben egyeztetni kell az enterográfia MR vizsgálatot végző operátorral!

Amennyiben az enterographia MR vizsgálat elvégzéséhez a szakorvos javaslata alapján kontrasztanyag szükséges, akkor minden esetben szükséges egy friss laboratóriumi lelet a vesefunkciós értékekről. Ezt helyben is elvégezzük az ujjbegyből vett 1 cseppnyi vérmintából.

Létezik-e ismert mellékhatása az enterographia MR (vékonybél MR) vizsgálatnak?

Az enterográfia MR vizsgálat egy teljesen fájdalommentes vizsgálat. Semmilyen sugárterhelés nem éri a szervezetet, ezért többször is ismételhető. Egyes célzott MR vizsgálatok a pontosabb, részletgazdagabb felvétel érdekében kontrasztanyag beadását igénylik. Az MR vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagnak nincs mellékhatása, teljesen más összetevőkből készül, mint a CT-hez használt kontrasztanyag.

Létezik-e ismert mellékhatása az ágyéki gerinc MR (Lumbalis MR) vizsgálatnak?

Az ágyéki gerinc MR (Lumbalis MR) vizsgálat egy teljesen fájdalommentes vizsgálat. Semmilyen sugárterhelés nem éri a szervezetet, ezért többször is ismételhető. Egyes célzott MR vizsgálatok a pontosabb, részletgazdagabb felvétel érdekében kontrasztanyag beadását igénylik. Az MR vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagnak, teljesen más összetevőkből készül, mint a CT-hez használt kontrasztanyag.

Az enterographia MR (vékonybél MR) vizsgálat menete

Az enterographia MR (vékonybél MR) vizsgálat egy részletes konzultációval kezdődik, amely során a vizsgálatot végző operátorunk megbizonyosodik arról, hogy az MR vizsgálat nagy biztonsággal lefolytatható.

Az enterographia MR vizsgálat megkezdése előtt 40 perccel, a precízebb vizsgálat érdekében 1,5 liter folyadékot, speciális MR kontrasztanyagot adunk a vizsgált személynek. A folyadéktól a vékonybelek kitöltődnek, és azok pontosabban megítélhetővé válnak. Szintén a vizsgálatot eredményességét hivatott szolgálni a bélmozgás csökkentése egy rövidke időre, amit egy úgynevezett simaizom lazító gyógyszeres készítmény beadásával érünk el. Figyelem: Glaukómás (zöld hályog) betegeknek nem adható be! Kérjük jelezni, ha ilyen betegsége van! A vizsgálat 45-50 percet vesz igénybe.

Abban az esetben, ha az MR vizsgálatot intravénás kontrasztanyag beadása mellett szükséges elvégezni, úgy a vizsgálat megkezdése előtt a kontrasztanyag beadáshoz szükséges vénát biztosítanak (kanül/branül) az MR operátoraink. A vizsgálat közben ezen keresztül adják be a kontrasztanyagot.

A tájékoztatók és az adminisztráció befejezése után az MR operátor kolléganőnk bevezeti Önt a vizsgálati helységbe és készséggel segít abban, hogy a megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el az MR vizsgáló asztalon. Felhelyezésre kerül a vizsgálathoz szükséges vizsgálati tekercs, valamint a zenét sugárzó fejhallgató. Az enterographia MR (vékonybél MR) vizsgálatot hanyattfekvésben végezzük.

A vizsgálat során a tökéletes képalkotás elérése érdekében az operátor utasításait követve, mozdulatlanul kell maradni, és néhány alkalommal a levegővételt rövid időre vissza kell tartani. A beépített hangtechnikán keresztül folyamatos a kommunikáció az operátorral

Az MRI vizsgálatok közben esetlegesen felmerülő bezártsági és szorongás érzetnek csökkentéséről egy beépített, egyedülálló audio és fényterápiás rendszer gondoskodik. A vizsgálat közben Ön a kedvenc zenéjét hallgatja, amely segíti az Ön ellazulását. Az MR vizsgálat alatt Ön a kezében tart egy gombot, amellyel jelezheti, hogy szakítsuk meg a vizsgálatot, viszont túlnyomó esetben ez értékelhetetlen vizsgálatot eredményez.

Kell-e orvosi beutaló az enterographia MR vizsgálat elvégzéséhez?

A RadiVert Diagnostic MRI képalkotó központban orvosi beutaló nélkül is kérheti az enterographia MR vizsgálatot. Orvos szakemberekként tudjuk, hogy a betegségek időben történő felismerésének kiemelten fontos szerepe van, ebből kifolyólag törekszünk, hogy extra gyorsan biztosítsunk időpontot.

Milyen esetekben nem végezhető el az enterographia MR vizsgálat?

A legfontosabb szabály, hogy az MRI vizsgálóhelységbe semmilyen mágnesezhető tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat az MR berendezés az erős mágneses térnek köszönhetően magához rántja.

A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, ami komoly fájdalommal járhat.

 • Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el
 • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegek esetében, kivétel ez alól néhány új típusú pacemaker. Hasonlóan ICD implantáció után sem végezhető a vizsgálat. Ezt mindenképpen jelezni kell a vizsgálat előtt
 • A régebbi nagy térfogatú implantátumok azonban nem vihetők be, azok eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kisebb térfogatúak, mint a szögek, csavarok vagy drótok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet
 • Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat
 • Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MRI kompatibilisek
 • Kontrasztanyagos MR vizsgálatkor a nem megfelelő vesefunkció esetén
 • Fennálló terhesség első trimeszterében (de a későbbiekben is csak orvosi javaslattal)
 • Abban az esetben, ha a páciens súlya 140 kg felett van vagy extrém nagy körtérfogattal rendelkezik
 • Klausztrofóbia esetén kérdéses lehet a vizsgálat kimenetele. Empatikus kollégáink mindent megtesznek, az MR vizsgálat sikeres elvégzésért
 • Kontrasztanyagos esetén, ha a vesefunkció laborértéke 45 ml/perc alatti (helyben vizsgáljuk ujjbegyből vett 1 csepp vérből)

 

Címünk

1047 Bp., Baross u. 99.

Hívjon minket!

+3630 241 4960

Írjon nekünk!

radivert@radivert.hu

Mi történik a vizsgálat után?

Az enterographia MR vizsgálatnak nincs semmilyen mellékhatása. A pontosabb, részletgazdagabb vizsgálat érdekében az orvos előírhatja a kontrasztanyagos MR vizsgálatot. Az MR vizsgálatokhoz jódmentes kontrasztanyagot használunk. Alapanyaga a gadolínium, amely csak nagyon ritka esetekben idézhet elő allergiás reakció formájában jelentkező túlérzékenységet. Ez a beadástól számítva 20 percen belül jelentkezhet. Az enterographia MR vizsgálathoz adott kontrasztanyag (folyadék) a veséken keresztül a vizelettel kiürül a szervezetből.  Nem zavarja meg a napi tevékenységet, gépjárművet is lehet vezetni

A gerinc MRI vizsgálat pontos és részletes képet ad a gerinc környékén, vagy az abban található elváltozásokról

Alapos

Gyors

Kockázatmentes

A vizsgálat felvételét azonnal megkapja!

Az enterographia MR vizsgálat felvételét a páciens azonnal megkapja CD lemezre másolva. Az elkészült MR vizsgálati felvételek leletezése radiológiai szakorvos kollégánk által 3-5 munkanapon készül el. Sürgős esetekben, műtétek előtt van lehetőség sürgős, 1 munkanapon belüli leletezésre.

Enterographia MR natív ára

78.900 Ft

Enterographia MR Időtartama

50 perc

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cím

1047 Budapest, Baross utca 99. 

Nyitvatartás

 • H-P: 08.00-18.00

Telefonszám

+3630 241 4960