fbpx
+36302414960 radivert@radivert.hu

MI AZ MRI?

Ismerje meg a XXI. század egyik legmodernebb orvosdiagnosztikai eszközét!

Azonnali időpontfoglalás

RADIVERT

Mi az MRI?

Az MRI „Magnetic Resonance Imaging” rövidítése, melynek jelentése: mágneses magrezonancia képalkotás. Nem röntgen-sugarat használ a képalkotáshoz, hanem a mágneses teret, ezért nem éri a beteget káros sugárzás.

Az emberi test mintegy kétharmada víz, így kiválóan alkalmazható diagnosztikájában az MRI. A vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik, testünk természetes mágneses tényezőit felhasználva, hatalmas külső mágnes segítségével történik. Testünkben a betegségek eltérést okoznak a szövetek és sejtek víztartalmában, így válnak láthatóvá.

Az MRI-diagnosztika ma már az orvostudomány olyan speciális eszközévé vált, ami nagyban segíti az orvost a diagnózis felállításában és a terápia meghatározásában.

Ez a vizsgálat jelenleg a legpontosabb radiológiai eljárás számos indikáció esetében.

Ötvözi a CT és az ultrahang vizsgálatok előnyeit, igy alkalmazhatóak első diagnosztikai vizsgálatként is.

Az erek ezzel az eljárással igen jól vizsgálhatók, csakúgy, mint az agy, a hasi szervek, gerinc, a csontok és ízületek, valamint a mellkasi nagyerek környezete.

A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert, emiatt szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és például gyermekek vizsgálata során is rizikómentesen alkalmazható.

 

RADIVERT

Miért érdemes az MRI-t választania?

Z

Fájdalommentes

Nem kell tartania az MRI-vizsgálattól, hiszen teljesen fájdalommentes.

Z

Kockázatmentes

Az MRI-vizsgálat nem jár sugárterheléssel, hiszen mágneses rezonancia alapú. Semmiféle hosszú távú káros hatása sincs a szervezetre.

Z

Pontos

Jobb, vagy hasonló információt ad, mint a röntgen, vagy a CT, de nincs sugárterhelés. Pontosan feltérképezhető vele a kívánt terület, invazív beavatkozás nélkül

Z

Korszerű

Az MRI egy igen fejlett diagnosztikai eljárás, ezért szűrővizsgálatként is alkalmazható magas kockázatú páciensek esetén.

Radivert

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Mivel a vizsgálat során erős mágnessel dolgozunk, fontos, hogy sminket, hajlakkot ne használjon előtte, hiszen ezek a kozmetikumok is tartalmazhatnak fémet. Az MRI-szobába semmit sem hozhat magával – kulccsal zárható szekrényeket biztosítunk – illetve ne viseljen semmilyen ékszert (piercinget és egyéb testékszert se!), hiszen ezek megakadályozzák a pontos képalkotást. 

Hogyan zajlik az MRI-vizsgálat?

A vizsgálatot profi orvosok és szakembere végzik, akik folyamatosan figyelnek Önre, így ha jelez, azonnal reagálni tudnak. Az MRI során egy olyan kényelmes ágyra fekszik, ami aztán bemegy a mágneses alagútba. Ekkor Önnek mozdulatlanul kell feküdnie. Aggodalomra azonban semmi ok! A RadiVertnél olyan MR-gépet használunk, amely lehetővé teszi, hogy miközben orvosaink vizsgálják, Ön zenét hallgathasson és gyönyörködhessen a megnyugtató panorámában. Így nincsenek zavaró és rémisztő hangok. A vizsgálat időtartama változó. 

Kell orvosi beutaló?

A RadiVertnél orvosi beutaló nélkül is kérhet MRI-vizsgálatot. Orvosszakemberekként tudjuk, hogy a betegségek idejében való felismerésének kiemelten fontos szerepe van, ezért nálunk extragyorsan kaphat időpontot. 

Mikor NEM ajánlott az MRI-vizsgálat?
 • AZ MRI vizsgálat teljesen fájdalommentes és sugárterhelést nem okozó vizsgálat, de vannak szempontok, amikor a vizsgálat nem elvégezhető.
 • Általánosan érvényes szabály, hogy az MRI vizsgálóba mágnesezhető tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat a mágnes a mágneses térnek köszönhetően magához rántja. A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, aki komoly fájdalommal járhat.
 • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegek esetében az MRI nem végezhető el, kivétel néhány új típusú pacemaker. Hasonlóan ICD implantáció után sem végezhető a vizsgálat. Ez elsősorban azért van, mert a pacemaker készülékre jelentős mágneses erő hat, amely elmozdíthatja a pacemakert a helyéről. Amennyiben Ön pacemakerrel rendelkezik, igy kérjük, ezt mindenképpen jelezze a vizsgálat előtt.
 • Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el.
 • Az utóbbi évtizedben már olyan fémeket használnak az orvosok, melyekkel a mágneses rezonancia vizsgálatok is biztonságosak, de a 2000 előtt használtak alapos utánajárást igényelnek.
 • A traumatológiában, ortopédiában használt újabb orvosi fém implantátumok – csontrögzítéshez használt lemezek, csavarok, drótok szögek, valamint az ízületi protézisek már nem ferromágnesesek és így biztonsággal elvégehthetőek a vizsgálatok.
 • A régebbi nagy térfogatú implantátumok azonban nem vihetők be az MRI készülékbe, így azoknak eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kis volumenűek, mint például szögek, drótok, csavarok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet.
 • Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat.
 • Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hozarról, hogy azok MRI kompatibilisek. Ez azért fontos, mivel a régebbi aneurysmaklipek mágnesezhetőek voltak, viszont a legújabbak között is találhatóak ilyenek.
 • Egyéb fémtárgy vagy fémanyag (pl. foghíd, korona, fogszabályozó esetén a vizsgálat elvégezhető.

Milyen mellékhatások lehetnek?

Az MRI-vizsgálat teljesen biztonságos, mai ismereteink szerint semmilyen káros mellékhatása nincs az MR-vizsgálatnak. Sőt, annyiszor lehet elvégeztetni, amennyiszer csak szükséges.

Azonnali üzenetküldés

14 + 12 =

Cím

1047 Budapest, Baross utca 99. 

Nyitvatartás

 • H-P: 08.00-18.00

Telefonszám

+3630 241 4960