+36302414960 radivert@radivert.hu

Emlő MR (MRI mammográfia) – női MR operátorral

 

 • A hölgyek körében a mai napig is a mellrák szerepel vezető helyen a rosszindulatú daganatos megbetegedések között, valamint a rákos megbetegedések okozta halálozásban. Magyarországon folyamatos emelkedést tapasztalhatunk az emlőrákban elhunytak számában. Csak a rendszeresen végzett szűrővizsgálat biztosíthatja a hatékony megelőzést. Fontos számunkra a hölgyek komfortérzete, ezért a vizsgálatokat női MR operátor végzi. 

PONTOS DIAGNÓZIS

kellemetlenségek nélkül…

Budapesti MR diagnosztikai központunkban a GE legújabb fejlesztésű MRI berendezésével végezzük a célzott, teljesen fájdalommentes vizsgálatokat, az emlővizsgálatokra speciálisan kifejlesztett szoftverekkel. Kiemelten fontos számunkra hölgy pácienseink komfortérzete, ezért női MR operátorunk, Szamos Éva végzi az emlő MR vizsgálatokat, amelyek kockázatmentesek, hiszen nem járnak sugárzásterheléssel.

Mikor javasolt az emlő MR (MRI mammográfia)?

Az emlő MR szükségességére különböző tünetek hívják fel a figyelmet.

Amennyiben az alább felsorolt tünetek bármelyike tapasztalható, akkor érdemes elvégezni az emlő MR vizsgálatát, de ezzel párhuzamosan haladéktalanul fel kell keresni egy szakorvost!

 

 • A magas érzékenységéből adódóan szűrővizsgálatként is kiváló.
 • Azokban az esetekben, amikor családi halmozódás figyelhető meg, vagy kimutatottan igazolható a BRCA1 és BRCA2 genetikai mutáció.
 • Mellimplantátummal rendelkező hölgyek esetében, annak állapotának szűrésére.
 • Abban az esetben, ha nem csak a mellimplantátum állapota, sérülése a kérdés, hanem a mögötte megbúvó daganat is. Ebben az esetben kontrasztanyag beadása mindenképpen szükséges.
 • Minden magas emlőrák-kockázatú hölgyeknél.
 • Minden olyan esetben, ha a röntgen mammográfia vagy az emlő ultrahangvizsgálat nem egyértelmű vagy kétes eredményt nyújtott.
 • A már emlőrák diagnózissal rendelkező nők műtét előtti státuszának megállapítására (azonos és ellenoldali).
 • A kimutatott emlődaganat kezelésében a kemoterápia hatásának mérésére.
 • Azon betegek körében, akiknél áttétet diagnosztizáltak, de nem sikerült az elsődleges daganat kimutatása.
 • Azokban az esetekben, ha a betegnél felmerül az emlődaganat ismétlődése (recidívája).

Minden, amit az emlő MR-ről tudnia kell

Az emlő MR vizsgálattal kapcsolatban egy csokorba gyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek segítenek megérteni a vizsgálat menetét..

Milyen előkészületek szükségesek az emlő MR vizsgálathoz?

Az emlő MR vizsgálat előtt javasolt nőgyógyásszal is konzultálni, aki pontosan meghatározza a vizsgálat irányát. Abban az esetben, ha implantátum került behelyezésre, úgy a műtétet végző szakorvos véleményét is javasolt kikérni.

Figyelembe véve a hölgyek szervezetében rendszeresen előforduló hormonális változásokat, a vizsgálat eredményessége érdekében az emlő MR vizsgálatot a menstruációs ciklus 5. 15. napja között érdemes elvégezni. 

Amennyiben csak egy natív (kontrasztanyag nélküli) vizsgálatra van szükség, az minden különösebb előkészítés nélkül elvégezhető. A balesetek elkerülése végett az általános szabályokat kell betartani, azaz, az MR vizsgálóhelységben lévő extra nagy mágneses erőhatások miatt semmilyen fémtárgyat vagy fémet tartalmazó tárgyat nem szabad bevinni!

Itt külön kiemelendő a testen viselt vagy testben lévő piercingek, implantátumok, ékszerek! Minden esetben egyeztetni kell az emlő MR vizsgálatot végző operátorral!

Amennyiben az emlő MR vizsgálat elvégzéséhez a szakorvos javaslata alapján kontrasztanyag szükséges, akkor minden esetben szükséges egy friss laboratóriumi lelet a vesefunkciós értékekről. Ezt helyben is elvégezzük az ujjbegyből vett 1 cseppnyi vérmintából.

Az emlő MR vizsgálat menete

Az emlő MR vizsgálat egy részletes konzultációval kezdődik, amely során a vizsgálatot végző operátorunk megbizonyosodik arról, hogy az MR vizsgálat nagy biztonsággal lefolytatható. Az adminisztrációs folyamat megközelítőleg 15 percet vesz igénybe, ezért kérjük Önöket, hogy 15 perccel korábban érkezzenek.

Abban az esetben, ha az MR vizsgálatot intravénás kontrasztanyag beadása mellett szükséges elvégezni, úgy a vizsgálat megkezdése előtt a kontrasztanyag beadáshoz szükséges vénát biztosítanak (kanül/branül) az MR operátoraink. A vizsgálat közben ezen keresztül adják be a kontrasztanyagot.

A tájékoztatók és az adminisztráció befejezése után az MR operátor kolléganőnk bevezeti Önt a vizsgálati helységbe és készséggel segít abban, hogy a megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el az MR vizsgáló asztalon.

Az emlő MR vizsgálatot hason fekve végezzük. Az emlők vizsgálathoz speciálisan kialakított vizsgálati tekercsre kell feküdni, ami nem okoz kellemetlenséget, nem préseli össze az emlőt. A vizsgálati pozíció felvétele után a fejre kerül a zenét sugárzó fejhallgató.

A vizsgálat során a tökéletes képalkotás elérése érdekében az operátor utasításait követve, mozdulatlanul kell maradni, és néhány alkalommal a levegővételt rövid időre vissza kell tartani. A beépített hangtechnikai rendszeren keresztül folyamatos a kommunikáció az operátorral

Az MRI vizsgálatok közben esetlegesen felmerülő bezártsági és szorongás érzetnek csökkentéséről egy beépített, egyedülálló audio és fényterápiás rendszer gondoskodik. A vizsgálat közben Ön a kedvenc zenéjét hallgatja, amely segíti az Ön ellazulását. Az MR vizsgálat alatt Ön a kezében tart egy gombot, amellyel jelezheti, hogy szakítsuk meg a vizsgálatot, viszont túlnyomó esetben ez értékelhetetlen vizsgálatot eredményez.

Kell-e orvosi beutaló az emlő MR vizsgálat elvégzéséhez?

A RadiVert Diagnostic MRI képalkotó központban orvosi beutaló nélkül is kérheti az emlő MR vizsgálatot. Orvos szakemberekként tudjuk, hogy a betegségek időben történő felismerésének kiemelten fontos szerepe van, ebből kifolyólag törekszünk, hogy extra gyorsan biztosítsunk időpontot.

Milyen esetekben nem végezhető el az emlő MR vizsgálat?

A legfontosabb szabály, hogy az MRI vizsgálóhelységbe semmilyen mágnesezhető tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat az MR berendezés az erős mágneses térnek köszönhetően magához rántja.

A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, ami komoly fájdalommal járhat.

 • Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el
 • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegek esetében, kivétel ez alól néhány új típusú pacemaker. Hasonlóan ICD implantáció után sem végezhető a vizsgálat. Ezt mindenképpen jelezni kell a vizsgálat előtt
 • A régebbi nagy térfogatú implantátumok azonban nem vihetők be, azok eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kisebb térfogatúak, mint a szögek, csavarok vagy drótok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet
 • Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat
 • Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MRI kompatibilisek
 • Kontrasztanyagos MR vizsgálatkor a nem megfelelő vesefunkció esetén
 • Fennálló terhesség első trimeszterében (de a későbbiekben is csak orvosi javaslattal)
 • Abban az esetben, ha a páciens súlya 140 kg felett van vagy extrém nagy körtérfogattal rendelkezik
 • Klausztrofóbia esetén kérdéses lehet a vizsgálat kimenetele. Empatikus kollégáink mindent megtesznek, az MR vizsgálat sikeres elvégzésért
 • Kontrasztanyagos esetén, ha a vesefunkció laborértéke 45 ml/perc alatti (helyben vizsgáljuk ujjbegyből vett 1 csepp vérből)

 

Címünk

1047 Bp., Baross u. 99.

Hívjon minket!

+3630 241 4960

Írjon nekünk!

radivert@radivert.hu

Mi történik a vizsgálat után?

 A pontosabb, részletgazdagabb vizsgálat érdekében az orvos előírhatja a kontrasztanyagos MR vizsgálatot. Az MR vizsgálatokhoz jódmentes kontrasztanyagot használunk. Alapanyaga a gadolínium, amely csak nagyon ritka esetekben idézhet elő allergiás reakció formájában jelentkező túlérzékenységet. Ez a beadástól számítva 20 percen belül jelentkezhet. 

Az emlő MR vizsgálatnak (MRI mammográfia) nincs semmilyen mellékhatása.

A gerinc MRI vizsgálat pontos és részletes képet ad a gerinc környékén, vagy az abban található elváltozásokról

Női MR operátor

Gyors&alapos

Kockázatmentes

A vizsgálat felvételét azonnal megkapja!

Az emlő MR vizsgálat felvételét a páciens azonnal megkapja CD lemezre másolva. Az elkészült MR vizsgálati felvételek leletezése radiológiai szakorvos kollégánk által 3-5 munkanapon készül el. Sürgős esetekben, műtétek előtt van lehetőség sürgős, 1 munkanapon belüli leletezésre.

Emlő Implantátum állapotának natív (kontrasztanyag nélkül) MR

59.800 Ft

Emlő MR kontrasztanyagos vizsgálat

99.800 Ft

Emlő Implantátum + MR kontrasztanyagos vizsgálata

109.800 Ft

Emlő MR (implantátum vizsgálata esetén) Időtartama

25 perc

Emlő MR (kontrasztanyagos) Időtartama

40 perc

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cím

1047 Budapest, Baross utca 99. 

Nyitvatartás

 • H-P: 08.00-18.00

Telefonszám

+3630 241 4960