+36302414960 radivert@radivert.hu

Térd MR 

 

 • A teljesen fájdalommentes térd MR  egy sugárterheléssel nem járó, a térdet érintő elváltozások kimutatására szolgáló módszer. A vizsgálat segítségével pontosan feltérképezhetőek a térdben található ízületek, szalagok, ínak és a csontok.

PONTOS DIAGNÓZIS

A  térd MR az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb módja a térdfájdalom okának feltárására. Sérülés esetén kiemelkedően fontos szerepe van az időnek, mert  bizonyos esetekben a baleset után 1-2 napon belül el kell végezni a műtétet. A  RadiVert MR Diagnosztikai Központban azonnal időpontot tud foglalni a térd MR-re.

Milyen tünetek esetén javasolt a térd MR vizsgálata?

Amennyiben a felsorolt tünetek jelentkeznének, akkor érdemes elvégezni a térd MR vizsgálatát.

Tünetek:

 • fájdalmas járás
 • fájdalom a térd elülső részén
 • térd bedagadása
 • nehezen vagy egyáltalán nem megy a térd kinyújtása 
 • a térd duzzanata
 • térdsérülés/sportsérülés
 • feszülő érzés a térben
 • a térd vörös és meleg

Minden, amit a térd MR-ről tudnia kell

A térd MR vizsgálattal kapcsolatban egy csokorba gyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek segítenek megérteni a vizsgálat menetét.

Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas a térd MR?
 • porc és szalagsérülés
 • ízületi gyulladás
 • ficam, törés
 • ízület kopása
 • folyadék felgyülemlés
 • porclevállás
Milyen előkészületek szükségesek a térd MR vizsgálathoz?

A térd MR vizsgálat előtt javasolt egy szakorvossal is konzultálni, aki pontosan meghatározza a vizsgálat irányát.

A vizsgálat közbeni balesetek elkerülése végett az általános szabályokat kell betartani, azaz, az MR vizsgálóhelységben lévő extra nagy mágneses erőhatások miatt semmilyen fémtárgyat vagy fémet tartalmazó tárgyat nem szabad bevinni!

Itt külön kiemelendő a testen viselt vagy testben lévő piercingek, implantátumok, ékszerek! Minden esetben egyeztetni kell a térd MR vizsgálatot végző operátorral!

Amennyiben a térd MR vizsgálat elvégzéséhez a szakorvos javaslata alapján kontrasztanyag szükséges, akkor minden esetben szükséges egy friss laboratóriumi lelet a vesefunkciós értékekről. Ezt helyben is elvégezzük az ujjbegyből vett 1 cseppnyi vérmintából. Általában a vizsgálathoz kontrasztanyag nem szükséges.

Létezik-e ismert mellékhatása a térd MR vizsgálatnak?

A térd MR vizsgálat egy teljesen fájdalommentes, és semmilyen sugárterhelés nem éri a szervezetet, ezért többször is ismételhető. Egyes célzott MR vizsgálatok a pontosabb, részletgazdagabb felvétel érdekében kontrasztanyag beadását igénylik. Az MR vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagnak nincs mellékhatása, teljesen más összetevőkből készül, mint a CT-hez használt kontrasztanyag.

A térd MR vizsgálat menete

A térd MR vizsgálat egy részletes konzultációval kezdődik, amely során a vizsgálatot végző operátorunk megbizonyosodik arról, hogy az MR vizsgálat nagy biztonsággal lefolytatható.

Abban az esetben, ha az MR vizsgálatot intravénás kontrasztanyag beadása mellett szükséges elvégezni, úgy a vizsgálat megkezdése előtt a kontrasztanyag beadáshoz szükséges vénát biztosítanak (kanül/branül) az MR operátoraink. A vizsgálat közben ezen keresztül adják be a kontrasztanyagot.

A tájékoztatók és az adminisztráció befejezése után az MR operátor kolléga bevezeti Önt a vizsgálati helységbe és készséggel segít abban, hogy a megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el az MR vizsgáló asztalon. Felhelyezésre kerül a vizsgálathoz szükséges vizsgálati, dedikált tekercs, valamint a zenét sugárzó fejhallgató. A koponya MR vizsgálatot hanyattfekvésben végezzük.

A vizsgálat során a tökéletes képalkotás elérése érdekében az operátor utasításait követve, mozdulatlanul kell maradni, és néhány alkalommal a levegővételt rövid időre vissza kell tartani. A beépített hangtechnikán keresztül folyamatos a kommunikáció az operátorral.

Az MRI vizsgálatok közben esetlegesen felmerülő bezártsági és szorongás érzetnek csökkentéséről egy beépített, egyedülálló audio és fényterápiás rendszer gondoskodik. A vizsgálat közben Ön a kedvenc zenéjét hallgatja, amely segíti az Ön ellazulását. Az MR vizsgálat alatt Ön a kezében tart egy gombot (pumpát), amellyel jelezheti, hogy szakítsuk meg a vizsgálatot, viszont túlnyomó esetben ez értékelhetetlen vizsgálatot eredményez.

Kell-e orvosi beutaló a térd MR vizsgálat elvégzéséhez?

A RadiVert MR Diagnosztikai Központban orvosi beutaló nélkül is kérheti a térd MR vizsgálatot. Orvos szakemberekként tudjuk, hogy a betegségek időben történő felismerésének kiemelten fontos szerepe van, ebből kifolyólag törekszünk, hogy extra gyorsan biztosítsunk időpontot.

Milyen dokumentumok szükségesek a térd MR vizsgálathoz?

A térd MR vizsgálat egy összetettebb, komplex vizsgálómódszer, amely pontos kiértékeléséhez szükségesek a korábban, más intézményekben elvégzett vizsgálatok dokumentumai (ha voltak vizsgálatok):

 • Vesefunkciós (GFR) laborvizsgálat eredménye a kontrasztanyag beadásához
 • Korábbi klinikai előzmények leírásai
 • Egyéb radiológiai vizsgálatok leírásai
   Milyen esetekben nem végezhető el a térd MR vizsgálat?

   A legfontosabb szabály, hogy az MRI vizsgálóhelységbe semmilyen mágnesezhető tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat az MR berendezés az erős mágneses térnek köszönhetően magához rántja.

   A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, ami komoly fájdalommal járhat.

   • Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el
   • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegek esetében, kivétel ez alól néhány új típusú pacemaker. Hasonlóan ICD implantáció után sem végezhető a vizsgálat. Ezt mindenképpen jelezni kell a vizsgálat előtt
   • A régebbi nagy térfogatú implantátumok azonban nem vihetők be, azok eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kisebb térfogatúak, mint a szögek, csavarok vagy drótok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet
   • Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat
   • Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MRI kompatibilisek
   • Kontrasztanyagos MR vizsgálatkor a nem megfelelő vesefunkció esetén
   • Fennálló terhesség első trimeszterében (de a későbbiekben is csak orvosi javaslattal)
   • Abban az esetben, ha a páciens súlya 140 kg felett van vagy extrém nagy körtérfogattal rendelkezik
   • Klausztrofóbia esetén kérdéses lehet a vizsgálat kimenetele. Empatikus kollégáink mindent megtesznek, az MR vizsgálat sikeres elvégzésért
   • Kontrasztanyagos esetén, ha a vesefunkció laborértéke 45 ml/perc alatti (helyben vizsgáljuk ujjbegyből vett 1 csepp vérből)

    

   Címünk

   1047 Bp., Baross u. 99.

   Hívjon minket!

   +3630 241 4960

   Írjon nekünk!

   radivert@radivert.hu

   Mi történik a vizsgálat után?

   A térd MR vizsgálatnak nincs semmilyen mellékhatása. Bizonyos speciális esetekben viszont az orvos előírhatja a kontrasztanyagos MR vizsgálatot. Az MR vizsgálatokhoz jódmentes kontrasztanyagot használunk. Alapanyaga a gadolínium, amely csak nagyon ritka esetekben idézhet elő allergiás reakció formájában jelentkező túlérzékenységet. Ez a beadástól számítva 20 percen belül jelentkezhet. A térd MR vizsgálathoz adott kontrasztanyag (folyadék) a veséken keresztül a vizelettel kiürül a szervezetből.  Nem zavarja meg a napi tevékenységet, gépjárművet is lehet vezetni.

   A gerinc MRI vizsgálat pontos és részletes képet ad a gerinc környékén, vagy az abban található elváltozásokról

   Alapos

   Gyors

   Kockázatmentes

   A vizsgálat felvételét azonnal megkapja!

   A térd MR vizsgálat felvételét a páciens azonnal megkapja CD lemezre másolva. Az elkészült MR vizsgálati felvételek leletezése radiológiai szakorvos kollégánk által 3-5 munkanapon készül el. Sürgős esetekben, műtétek előtt van lehetőség sürgős, 1 munkanapon belüli leletezésre.

   Térd MR natív (kontrasztanyag nélkül) ára

   44.800 Ft

   Térd natív és kontrasztanyagos MR

   86.800 Ft

   Térd MR Időtartama

   25 perc

   Vegye fel velünk a kapcsolatot!

   Cím

   1047 Budapest, Baross utca 99. 

   Nyitvatartás

   • H-P: 08.00-18.00

   Telefonszám

   +3630 241 4960