fbpx
+36302414960 radivert@radivert.hu

Nyaki gerinc MR 

 

 • A nyaki gerinc MR vizsgálat módszer pontos képet biztosít a gerincünk legérzékenyebb területéről a nyaki gerinc szakasz állapotáról. A nyaki gerinc szakasz 7 csigolyája felel a fejünk mozgatásáért és a teherviselésért. A csigolyák védelmét szolgálják a csigolyák közti porckorongok, valamint a vállra és karra futó ideghálózat.

PONTOS DIAGNÓZIS

A nyaki gerinc MR vizsgálat az egyik leghatékonyabb vizsgálati módszer a nyaki gerinccsigolyák környéki fájdalmak diagnosztizálására. Meghatározhatók a porckorong betegségei, mint a porckorongsérv, továbbá csontvelő és a csigolyák elváltozási, deformációi. A modern diagnosztikai vizsgálati módszerek fejlődése tette lehetővé a sugárterheléssel nem járó, célzott nyaki gerinc MR vizsgálatot.

Milyen tünetek esetén javasolt a nyaki gerinc MR vizsgálata ?

Általában, ha a nyaki gerincszakasz fájdalmas, akkor a fájdalom kisugároz a vállba, karokba és a hátunkba is. Ezért is nagyon fontos a fájdalom eredetének meghatározása, hogy a kezelés minél előbb megkezdődhessen. Amennyiben a felsorolt tünetek tapasztalja, akkor érdemes elvégeztetni a nyaki gerinc MR vizsgálatát, de ezzel párhuzamosan ajánlott felkeresni egy szakorvost! 

Tünetek:

 • Nyakfájdalom
 • Zsibbadás
 • Karokba sugárzó erős fájdalom
 • Indokolatlan fejfájás, szédülés
 • Izomgyengeség a felső végtagokban
 • Kialakult kényszertartás

  A szakorvos kérheti még a nyaki gerinc MR vizsgálatot a sérvműtétet követő sérvkiújulás gyanúja felmerülésekor, de ebben az esetben javasolt a kontrasztanyagos vizsgálat.

Minden, amit a nyaki gerinc MR-ről tudnia kell 

A nyaki gerinc MR vizsgálattal kapcsolatban egy csokorba gyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek segítenek megérteni a vizsgálat menetét. 

Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas a nyaki gerinc MR?
 • Porckorong kopás (discopathia)
 • Porckorong gyulladás (discitis)
 • Porckorongsérv (discus hernia)
 • Meszesedés (spopndylosis)
 • Gerinccsatorna szűkület (canalis spinalis stenosis)
Milyen előkészületek szükségesek a nyaki gerinc MR vizsgálathoz?

A nyaki gerinc MR vizsgálat előtt javasolt egy szakorvossal is konzultálni, aki pontosan meghatározza a vizsgálat célirányát. 

Az MR vizsgálat előtt lehetőleg 6 órával már ne fogyasszon élelmiszert!

A vizsgálat közbeni balesetek elkerülése végett szükségszerű betartani az általános szabályokat. Az MR vizsgálóhelységben lévő extra nagy mágneses erőhatások miatt semmilyen fémtárgyat vagy fémet tartalmazó tárgyat nem szabad bevinni!

Itt külön kiemelendő a testen viselt vagy testben lévő piercingek, implantátumok, ékszerek is! Minden esetben egyeztetni kell a nyaki gerinc MR vizsgálatot végző operátorral!

Amennyiben a nyaki gerinc MR vizsgálat elvégzéséhez a szakorvos javaslata alapján kontrasztanyag szükséges, akkor minden esetben szükséges egy friss laboratóriumi lelet a vesefunkciós értékekről. Ezt helyben is elvégezzük az ujjbegyből vett 1 cseppnyi vérmintából. Általában a vizsgálathoz kontrasztanyag nem szükséges.

Létezik-e ismert mellékhatása a nyaki gerinc MR vizsgálatnak?

A nyaki gerinc MR vizsgálat egy teljesen fájdalommentes, és semmilyen sugárterhelés nem éri a szervezetet, ezért többször is ismételhető. Egyes célzott MR vizsgálatok a pontosabb, részletgazdagabb felvétel érdekében kontrasztanyag beadását igénylik. Az MR vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagnak nincs mellékhatása, teljesen más összetevőkből készül, mint a CT-hez használt kontrasztanyag.

A nyaki gerinc MR vizsgálat menete

A nyaki gerinc MR vizsgálat egy részletes konzultációval kezdődik, amely során a vizsgálatot végző operátorunk megbizonyosodik arról, hogy az MR vizsgálat nagy biztonsággal lefolytatható.

Abban az esetben, ha az MR vizsgálatot intravénás kontrasztanyag beadása mellett szükséges elvégezni, úgy a vizsgálat megkezdése előtt a kontrasztanyag beadáshoz szükséges vénát biztosítanak (kanül/branül) az MR operátoraink. A vizsgálat közben ezen keresztül adják be a kontrasztanyagot.

A tájékoztatók és az adminisztráció befejezése után az MR operátor kolléga bevezeti Önt a vizsgálati helységbe és készséggel segít abban, hogy a megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el az MR vizsgáló asztalon. Felhelyezésre kerül a vizsgálathoz szükséges vizsgálati, dedikált tekercs, valamint a zenét sugárzó fejhallgató. A nyaki gerinc MR vizsgálatot hanyattfekvésben végezzük.

A vizsgálat során a tökéletes képalkotás elérése érdekében az operátor utasításait követve, mozdulatlanul kell maradni, és néhány alkalommal a levegővételt rövid időre vissza kell tartani. A beépített hangtechnikán keresztül folyamatos a kommunikáció az operátorral

Az MRI vizsgálatok közben esetlegesen felmerülő bezártsági és szorongás érzetnek csökkentéséről egy beépített, egyedülálló audio és fényterápiás rendszer gondoskodik. A vizsgálat közben Ön a kedvenc zenéjét hallgatja, amely segíti az Ön ellazulását. Az MR vizsgálat alatt Ön a kezében tart egy gombot (pumpát), amellyel jelezheti, hogy szakítsuk meg a vizsgálatot, viszont túlnyomó esetben ez értékelhetetlen vizsgálatot eredményez.

Kell-e orvosi beutaló a nyaki gerinc MR vizsgálat elvégzéséhez?

A RadiVert MR Diagnosztikai Központban orvosi beutaló nélkül is kérheti a nyaki gerinc MR vizsgálatot. Orvos szakemberekként tudjuk, hogy a betegségek időben történő felismerésének kiemelten fontos szerepe van, ebből kifolyólag törekszünk, hogy extra gyorsan biztosítsunk időpontot.

Milyen dokumentumok szükségesek a nyaki gerinc MR vizsgálathoz?

A nyaki gerinc MR vizsgálat egy összetettebb, komplex vizsgálómódszer, amely pontos kiértékeléséhez szükségesek a korábban, más intézményekben elvégzett vizsgálatok dokumentumai (ha voltak vizsgálatok):

 • Vesefunkciós (GFR) laborvizsgálat eredménye a kontrasztanyag beadásához
 • Ha végeztek biopsziát, annak eredménye
 • Korábbi klinikai előzmények leírásai
 • Egyéb radiológiai vizsgálatok leírásai
 • Korábbi nyaki gerinc vizsgálatok leírási, leletei, képei
Milyen esetekben nem végezhető el a nyaki gerinc MR vizsgálat?

A legfontosabb szabály, hogy az MRI vizsgálóhelységbe semmilyen mágnesezhető tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat az MR berendezés az erős mágneses térnek köszönhetően magához rántja.

A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, ami komoly fájdalommal járhat.

 • Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el
 • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegek esetében, kivétel ez alól néhány új típusú pacemaker. Hasonlóan ICD implantáció után sem végezhető a vizsgálat. Ezt mindenképpen jelezni kell a vizsgálat előtt
 • A régebbi nagy térfogatú implantátumok azonban nem vihetők be, azok eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kisebb térfogatúak, mint a szögek, csavarok vagy drótok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet
 • Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat
 • Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MRI kompatibilisek
 • Kontrasztanyagos MR vizsgálatkor a nem megfelelő vesefunkció esetén
 • Fennálló terhesség első trimeszterében (de a későbbiekben is csak orvosi javaslattal)
 • Abban az esetben, ha a páciens súlya 140 kg felett van vagy extrém nagy körtérfogattal rendelkezik
 • Klausztrofóbia esetén kérdéses lehet a vizsgálat kimenetele. Empatikus kollégáink mindent megtesznek, az MR vizsgálat sikeres elvégzésért
 • Kontrasztanyagos esetén, ha a vesefunkció laborértéke 45 ml/perc alatti (helyben vizsgáljuk ujjbegyből vett 1 csepp vérből).

Címünk

1047 Bp., Baross u. 99.

Hívjon minket!

+3630 241 4960

Írjon nekünk!

radivert@radivert.hu

Mi történik a vizsgálat után?

A nyaki gerinc MR vizsgálatnak nincs semmilyen mellékhatása. Az MR vizsgálathoz alapjában nem szükséges kontrasztanyag. Bizonyos speciális esetekben viszont az orvos előírhatja a kontrasztanyagos MR vizsgálatot. Az MR vizsgálatokhoz jódmentes kontrasztanyagot használunk. Alapanyaga a gadolínium, amely csak nagyon ritka esetekben idézhet elő allergiás reakció formájában jelentkező túlérzékenységet. Ez a beadástól számítva 20 percen belül jelentkezhet. A nyaki gerinc MR vizsgálathoz adott kontrasztanyag (folyadék) a veséken keresztül a vizelettel kiürül a szervezetből.  Nem zavarja meg a napi tevékenységet, gépjárművet is lehet vezetni.

A gerinc MRI vizsgálat pontos és részletes képet ad a gerinc környékén, vagy az abban található elváltozásokról

Alapos

Gyors

Kockázatmentes

A vizsgálat felvételét azonnal megkapja!

A nyaki gerinc MR vizsgálat felvételét a páciens azonnal megkapja CD lemezre másolva. Az elkészült MR vizsgálati felvételek leletezése radiológiai szakorvos kollégánk által 3-5 munkanapon készül el. Sürgős esetekben, műtétek előtt van lehetőség sürgős, 1 munkanapon belüli leletezésre.

Nyaki gerinc MR ára

37.800 Ft

Nyaki gerinc MR Időtartama

25 perc

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cím

1047 Budapest, Baross utca 99. 

Nyitvatartás

 • H-P: 08.00-18.00

Telefonszám

+3630 241 4960