fbpx
+36302414960 radivert@radivert.hu

Csípő MR

 

 • A csípőfájdalmak kivizsgálásának alapja a képalkotó diagnosztika, azon belül is a csípő MR vizsgálata, mert ez adja a legaprólékosabb képet a csípő állapotáról.

PONTOS DIAGNÓZIS

A csípő MR vizsgálat pontos képet ad a csípőt ért esetleges fizikai sérülésekről, a gyulladásokról, degenerációról vagy daganatról. A csípő MR vizsgálata közel kétszer hatékonyabb a daganat felismerésében, mint a hagyományos vizsgálatok. Lényeges, hogy konzultáljon szakorvossal.  A csípő MR vizsgálata önállóan, szűrésre is kiváló.

Milyen tünetek esetén javasolt a csípő MR?

A csípő MR szükségességére különböző tünetek hívják fel a figyelmet.

Ha az alább felsorolt tünetek bármelyike tapasztalható, akkor érdemes elvégezni a csípő MR vizsgálatát, de ezzel párhuzamosan haladéktalanul fel kell keresni egy szakorvost!  

 • Lágyékhajlatban tapasztalható fájdalom.
 • A mozgás beszűkülése, korlátozottsága, amely már az életminőség romlását eredményezi.
 • A lágyékhajlatból a comb irányába sugárzó szúró fájdalom.
 • Csípőből eredő, ébredés utáni fájdalmak, amelyek majd „bejáratódnak”.

Minden, amit a csípő MR-ről tudnia kell

A csípő MR vizsgálattal kapcsolatban egy csokorba gyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek segítenek megérteni a vizsgálat menetét..

Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas a csípő MR?
 • Csípőízület kopása, artrózis
 • A porcrész degeneratív elváltozása
 • Fizikai sérülések
 • Ízületi gyulladások
 • Csípő merevség
 • Combfej-elhalás
Milyen előkészületek szükségesek a csípő MR vizsgálathoz?

A csípő MR vizsgálat előtt javasolt egy szakorvossal is konzultálni, aki pontosan meghatározza a vizsgálat irányát. Amennyiben csak egy natív (kontrasztanyag nélküli) vizsgálatra van szükség, az minden különösebb előkészítés nélkül elvégezhető. A balesetek elkerülése végett az általános szabályokat kell betartani, azaz, az MR vizsgálóhelységben lévő extra nagy mágneses erőhatások miatt semmilyen fémtárgyat vagy fémet tartalmazó tárgyat nem szabad bevinni!

Itt külön kiemelendő a testen viselt vagy testben lévő piercingek, implantátumok, ékszerek! Minden esetben egyeztetni kell a csípő MR vizsgálatot végző operátorral!

Amennyiben a csípő MR vizsgálat elvégzéséhez a szakorvos javaslata alapján kontrasztanyag szükséges, akkor minden esetben szükséges egy friss laboratóriumi lelet a vesefunkciós értékekről. Ezt helyben is elvégezzük az ujjbegyből vett 1 cseppnyi vérmintából.

Létezik-e ismert mellékhatása a csípő MR vizsgálatnak?

A csípő MR vizsgálat egy teljesen fájdalommentes vizsgálat. Semmilyen sugárterhelés nem éri a szervezetet, ezért többször is ismételhető. Egyes célzott MR vizsgálatok a pontosabb, részletgazdagabb felvétel érdekében kontrasztanyag beadását igénylik. Az MR vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagnak nincs mellékhatása, nem tartalmaz jódot, mint a CT-hez használt kontrasztanyag.

A csípő MR vizsgálat menete

A csípő MR vizsgálat egy részletes konzultációval kezdődik, amely során a vizsgálatot végző operátorunk megbizonyosodik arról, hogy az MR vizsgálat nagy biztonsággal lefolytatható. Az adminisztrációs folyamat megközelítőleg 15 percet vesz igénybe, ezért kérjük Önöket, hogy 15 perccel korábban érkezzenek.

Abban az esetben, ha az MR vizsgálatot intravénás kontrasztanyag beadása mellett szükséges elvégezni, úgy a vizsgálat megkezdése előtt a kontrasztanyag beadáshoz szükséges vénát biztosítanak (kanül/branül) az MR operátoraink. A vizsgálat közben ezen keresztül adják be a kontrasztanyagot.

A tájékoztatók és az adminisztráció befejezése után az MR operátor kolléganőnk bevezeti Önt a vizsgálati helységbe és készséggel segít abban, hogy a megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el az MR vizsgáló asztalon. Felhelyezésre kerül a vizsgálathoz szükséges vizsgálati tekercs, valamint a zenét sugárzó fejhallgató. Normál esetben hanyattfekvésben folyik a vizsgálat. Kivételes esetekben, ha a páciens állapota megkívánja, akkor oldalt fekvésben vagy hason végezzük el a vizsgálatot.  

A vizsgálat során a tökéletes képalkotás elérése érdekében az operátor utasításait követve, mozdulatlanul kell maradni, és néhány alkalommal a levegővételt rövid időre vissza kell tartani. A beépített hangtechnikai rendszeren keresztül folyamatos a kommunikáció az operátorral

A csípő MRI vizsgálat közben esetlegesen felmerülő bezártsági és szorongás érzetnek csökkentéséről egy beépített, egyedülálló audio és fényterápiás rendszer gondoskodik. A vizsgálat közben Ön a kedvenc zenéjét hallgatja, amely segíti az Ön ellazulását. Az MR vizsgálat alatt Ön a kezében tart egy gombot, amellyel jelezheti, hogy szakítsuk meg a vizsgálatot, viszont túlnyomó esetben ez értékelhetetlen vizsgálatot eredményez.

Kell-e orvosi beutaló a csípő MR vizsgálat elvégzéséhez?

A RadiVert Diagnostic MRI képalkotó központban orvosi beutaló nélkül is kérheti a csípő MR vizsgálatot. Orvos szakemberekként tudjuk, hogy a betegségek időben történő felismerésének kiemelten fontos szerepe van, ebből kifolyólag törekszünk, hogy extra gyorsan biztosítsunk időpontot.

Milyen esetekben nem végezhető el a csípő MR vizsgálat?

A legfontosabb szabály, hogy az MRI vizsgálóhelységbe semmilyen mágnesezhető tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat az MR berendezés az erős mágneses térnek köszönhetően magához rántja.

A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, ami komoly fájdalommal járhat.

 • Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el
 • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegek esetében, kivétel ez alól néhány új típusú pacemaker. Hasonlóan ICD implantáció után sem végezhető a vizsgálat. Ezt mindenképpen jelezni kell a vizsgálat előtt
 • A régebbi nagy térfogatú implantátumok azonban nem vihetők be, azok eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kisebb térfogatúak, mint a szögek, csavarok vagy drótok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet
 • Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat
 • Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MRI kompatibilisek
 • Kontrasztanyagos MR vizsgálatkor a nem megfelelő vesefunkció esetén
 • Fennálló terhesség első trimeszterében (de a későbbiekben is csak orvosi javaslattal)
 • Abban az esetben, ha a páciens súlya 140 kg felett van vagy extrém nagy körtérfogattal rendelkezik
 • Klausztrofóbia esetén kérdéses lehet a vizsgálat kimenetele. Empatikus kollégáink mindent megtesznek, az MR vizsgálat sikeres elvégzésért
 • Kontrasztanyagos esetén, ha a vesefunkció laborértéke 45 ml/perc alatti (helyben vizsgáljuk ujjbegyből vett 1 csepp vérből)

 

Címünk

1047 Bp., Baross u. 99.

Hívjon minket!

+3630 241 4960

Írjon nekünk!

radivert@radivert.hu

Mi történik a vizsgálat után?

 A pontosabb, részletgazdagabb vizsgálat érdekében az orvos előírhatja a kontrasztanyagos MR vizsgálatot. Az MR vizsgálatokhoz jódmentes kontrasztanyagot használunk. Alapanyaga a gadolínium, amely csak nagyon ritka esetekben idézhet elő allergiás reakció formájában jelentkező túlérzékenységet. Ez a beadástól számítva 20 percen belül jelentkezhet. 

A csípő MR vizsgálatnak nincs semmilyen mellékhatása.

A gerinc MRI vizsgálat pontos és részletes képet ad a gerinc környékén, vagy az abban található elváltozásokról

Alapos

Gyors

Kockázatmentes

A vizsgálat felvételét azonnal megkapja!

A csípő MR vizsgálat felvételét a páciens azonnal megkapja CD lemezre másolva. Az elkészült MR vizsgálati felvételek leletezése radiológiai szakorvos kollégánk által 3-5 munkanapon készül el. Sürgős esetekben, műtétek előtt van lehetőség sürgős, 1 munkanapon belüli leletezésre.

Csípő MR natív ára

37.800 Ft

Csípő MR Időtartama

25 perc

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cím

1047 Budapest, Baross utca 99. 

Nyitvatartás

 • H-P: 08.00-18.00

Telefonszám

+3630 241 4960