fbpx
+36302414960 radivert@radivert.hu

Ágyéki gerinc MR

/Lumbalis MR vizsgálata/ 

 

 • A gerinc alsó szakaszának az ágyéki gerinc MR (Lumbalis
  MR) vizsgálatnak kiemelkedő szerepe van a
  gerincbetegségek és a hozzájuk társuló panaszok okának
  felderítésében, valamint a rendellenességeinek
   feltárásban. 

PONTOS DIAGNÓZIS

Minden diagnosztikai eljárással szemben pontosabban láthatók és meghatározhatók a lágyrészek elváltozásai, a porckorong betegségei, a csigolya és a gerincvelő környéki eltérések. Leggyakrabban a porckorongsérv (discus hernia) vagy a gerincvelőhöz tartozó ideggyököket érintő elváltozások gyanúja esetén rendeli el az ágyéki gerinc MR vizsgálatot a szakorvos.

Milyen tünetek esetén javasolt az ágyéki gerinc MR?

Az alsó gerincszakasz, azaz az ágyéki gerinc MR vizsgálat abban az esetben javasolt, amikor az alsó gerincszakasz problémáira utaló panaszok állnak fent.  

A felsorolt tünetek bármelyike esetén javasolt elvégezni az ágyéki MR vizsgálatot:

 • Nem múló vagy rendszeresen jelentkező derékfájdalom
 • Gerinc menti fájdalom érzete
 • A gerinc vagy derékfájdalomból eredő kényszertartáskor
 • A lábakba sugárzó, szűnni nem akaró fájdalom
 • Izomgyengeség a lábakban
 • A lábakban jelentkező ismeretlen eredetű, kellemetlen zsibbadás
 • Érzéketlen alsó végtagok

Minden, amit az ágyéki gerinc MR-ről tudnia kell 

Az ágyéki gerinc MR vizsgálattal kapcsolatban egy csokorba gyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek segítenek megérteni a vizsgálat menetét.. 

Milyen előkészületek szükségesek az ágyéki gerinc MR (Lumbalis MR) vizsgálathoz?

Az ágyéki gerinc MR vizsgálat előtt javasolt egy szakorvossal is konzultálni, aki pontosan meghatározza a vizsgálat irányát. Amennyiben csak egy natív vizsgálatra van szükség, az minden különösebb előkészítés nélkül elvégezhető. A balesetek elkerülése végett az általános szabályokat kell betartani, azaz, az MR vizsgálóhelységben lévő extra nagy mágneses erőhatások miatt semmilyen fémtárgyat vagy fémet tartalmazó tárgyat nem szabad bevinni!

Itt külön kiemelendő a testen viselt vagy testben lévő piercingek, implantátumok, ékszerek! Minden esetben egyeztetni kell az ágyéki gerinc MR vizsgálatot végző operátorral!

Amennyiben az ágyéki gerinc MR vizsgálat elvégzéséhez a szakorvos javaslata alapján kontrasztanyag szükséges, akkor minden esetben szükséges egy friss laboratóriumi lelet a vesefunkciós értékekről. Ezt helyben is elvégezzük az ujjbegyből vett 1 cseppnyi vérmintából.

Létezik-e ismert mellékhatása az ágyéki gerinc MR (Lumbalis MR) vizsgálatnak?

Az ágyéki gerinc MR (Lumbalis MR) vizsgálat egy teljesen fájdalommentes vizsgálat. Semmilyen sugárterhelés nem éri a szervezetet, ezért többször is ismételhető. Egyes célzott MR vizsgálatok a pontosabb, részletgazdagabb felvétel érdekében kontrasztanyag beadását igénylik. Az MR vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagnak, teljesen más összetevőkből készül, mint a CT-hez használt kontrasztanyag.

Az ágyéki gerinc MR (Lumbalis MR) vizsgálat menete

Az ágyéki gerinc MR (lumbalis MR) vizsgálat egy részletes konzultációval kezdődik, amely során a vizsgálatot végző operátorunk megbizonyosodik arról, hogy az MR vizsgálat nagy biztonsággal lefolytatható. Az adminisztrációs folyamat megközelítőleg 15 percet vesz igénybe, ezért kérjük Önöket, hogy 15 perccel korábban érkezzenek.

A tájékoztatók és az adminisztráció befejezése után az MR operátor kolléganőnk bevezeti Önt a vizsgálati helységbe és készséggel segít abban, hogy a megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el az MR vizsgáló asztalon. Felhelyezésre kerül a vizsgálathoz szükséges vizsgálati tekercs, valamint a zenét sugárzó fejhallgató. Normál esetben hanyattfekvésben folyik a vizsgálat. Kivételes esetekben, ha a páciens állapota megkívánja, akkor oldalt fekvésben vagy hason végezzük el a vizsgálatot.

A vizsgálat során a tökéletes képalkotás elérése érdekében az operátor utasításait követve, mozdulatlanul kell maradni, és néhány alkalommal a levegővételt rövid időre vissza kell tartani. A beépített hangtechnikán keresztül folyamatos a kommunikáció az operátorral

Az MRI vizsgálatok közben esetlegesen felmerülő bezártsági és szorongás érzetnek csökkentéséről egy beépített, egyedülálló audio és fényterápiás rendszer gondoskodik. A vizsgálat közben Ön a kedvenc zenéjét hallgatja, amely segíti az Ön ellazulását.

Kell-e orvosi beutaló az ágyéki gerinc MR vizsgálat elvégzéséhez?

A RadiVert Diagnostic MRI képalkotó központban orvosi beutaló nélkül is kérheti az ágyéki gerinc MR vizsgálatot. Orvos szakemberekként tudjuk, hogy a betegségek időben történő felismerésének kiemelten fontos szerepe van, ebből kifolyólag törekszünk, hogy extra gyorsan biztosítsunk időpontot.

Milyen esetekben nem végezhető el az ágyéki gerinc MR vizsgálat?

A legfontosabb szabály, hogy az MRI vizsgálóhelységbe semmilyen mágnesezhető tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat az MR berendezés az erős mágneses térnek köszönhetően magához rántja.

A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, ami komoly fájdalommal járhat.

 • Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el
 • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegek esetében, kivétel ez alól néhány új típusú pacemaker. Hasonlóan ICD implantáció után sem végezhető a vizsgálat. Ezt mindenképpen jelezni kell a vizsgálat előtt
 • A régebbi nagy térfogatú implantátumok azonban nem vihetők be, azok eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kisebb térfogatúak, mint a szögek, csavarok vagy drótok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet
 • Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat
 • Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MRI kompatibilisek
 • Kontrasztanyagos MR vizsgálatkor a nem megfelelő vesefunkció esetén
 • Fennálló terhesség első trimeszterében (de a későbbiekben is csak orvosi javaslattal)
 • Abban az esetben, ha a páciens súlya 140 kg felett van vagy extrém nagy körtérfogattal rendelkezik
 • Klausztrofóbia esetén kérdéses lehet a vizsgálat kimenetele. Empatikus kollégáink mindent megtesznek, az MR vizsgálat sikeres elvégzésért
 • Kontrasztanyagos esetén, ha a vesefunkció laborértéke 45 ml/perc alatti (helyben vizsgáljuk ujjbegyből vett 1 csepp vérből)

 

Címünk

1047 Bp., Baross u. 99.

Hívjon minket!

+3630 241 4960

Írjon nekünk!

radivert@radivert.hu

Mi történik a vizsgálat után?

A natív (kontrasztanyag nélküli) ágyéki gerinc (lumbalis gerinc) MR vizsgálatnak nincs semmilyen mellékhatása. A pontosabb, részletgazdagabb vizsgálat érdekében az orvos előírhatja a kontrasztanyagos MR vizsgálatot. Az MR vizsgálatokhoz jódmentes kontrasztanyagot használunk. Alapanyaga a gadolínium, amely csak nagyon ritka esetekben idézhet elő allergiás reakció formájában jelentkező túlérzékenységet. Ez a beadástól számítva 20 percen belül jelentkezhet.

A gerinc MRI vizsgálat pontos és részletes képet ad a gerinc környékén, vagy az abban található elváltozásokról

Alapos

Gyors

Kockázatmentes

A vizsgálat felvételét azonnal megkapja!

Az ágyéki gerinc MR vizsgálat felvételét azonnal megkapja CD lemezre másolva. Az elkészült MR vizsgálati felvételek leletezése radiológiai szakorvos kollégánk által 3-5 munkanapon készül el. Sürgős esetekben, műtétek előtt van lehetőség sürgős, 1 munkanapon belüli leletezésre.

Ágyéki gerinc MR natív ára

37.800 Ft

Ágyéki gerinc MR Időtartama

25 perc

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cím

1047 Budapest, Baross utca 99. 

Nyitvatartás

 • H-P: 08.00-18.00

Telefonszám

+3630 241 4960