fbpx
+36302414960 radivert@radivert.hu

Belső fül és koponya MR 

 

 •  Pontos kép a belső fül keringési zavarairól, a fülbetegségekből eredő agyi szövődményekről, valamint diagnosztizálhatjuk a hallóideg daganatos betegségeit.

PONTOS DIAGNÓZIS

Minden diagnosztikai eljárással szemben pontosabban láthatók és meghatározhatók a lágyrészek elváltozásai, a porckorong betegségei, a csigolya és a gerincvelő környéki eltérések. Leggyakrabban a porckorongsérv (discus hernia) vagy a gerincvelőhöz tartozó ideggyököket érintő elváltozások gyanúja esetén rendeli el az ágyéki gerinc MR vizsgálatot a szakorvos.

Milyen tünetek esetén javasolt az ágyéki gerinc MR?

Az alsó gerincszakasz, azaz az ágyéki gerinc MR vizsgálat abban az esetben javasolt, amikor az alsó gerincszakasz problémáira utaló panaszok állnak fent.  

A felsorolt tünetek bármelyike esetén javasolt elvégezni az ágyéki MR vizsgálatot:

 • Nem múló vagy rendszeresen jelentkező derékfájdalom
 • Gerinc menti fájdalom érzete
 • A gerinc vagy derékfájdalomból eredő kényszertartáskor
 • A lábakba sugárzó, szűnni nem akaró fájdalom
 • Izomgyengeség a lábakban
 • A lábakban jelentkező ismeretlen eredetű, kellemetlen zsibbadás
 • Érzéketlen alsó végtagok

Minden, amit az ágyéki gerinc MR-ről tudnia kell 

Az ágyéki gerinc MR vizsgálattal kapcsolatban egy csokorba gyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek segítenek megérteni a vizsgálat menetét.. 

Milyen előkészületek szükségesek az ágyéki gerinc MR (Lumbalis MR) vizsgálathoz?

Az ágyéki gerinc MR vizsgálat előtt javasolt egy szakorvossal is konzultálni, aki pontosan meghatározza a vizsgálat irányát. Amennyiben csak egy natív vizsgálatra van szükség, az minden különösebb előkészítés nélkül elvégezhető. A balesetek elkerülése végett az általános szabályokat kell betartani, azaz, az MR vizsgálóhelységben lévő extra nagy mágneses erőhatások miatt semmilyen fémtárgyat vagy fémet tartalmazó tárgyat nem szabad bevinni!

Itt külön kiemelendő a testen viselt vagy testben lévő piercingek, implantátumok, ékszerek! Minden esetben egyeztetni kell az ágyéki gerinc MR vizsgálatot végző operátorral!

Amennyiben az ágyéki gerinc MR vizsgálat elvégzéséhez a szakorvos javaslata alapján kontrasztanyag szükséges, akkor minden esetben szükséges egy friss laboratóriumi lelet a vesefunkciós értékekről. Ezt helyben is elvégezzük az ujjbegyből vett 1 cseppnyi vérmintából.

Létezik-e ismert mellékhatása az ágyéki gerinc MR (Lumbalis MR) vizsgálatnak?

Az ágyéki gerinc MR (Lumbalis MR) vizsgálat egy teljesen fájdalommentes vizsgálat. Semmilyen sugárterhelés nem éri a szervezetet, ezért többször is ismételhető. Egyes célzott MR vizsgálatok a pontosabb, részletgazdagabb felvétel érdekében kontrasztanyag beadását igénylik. Az MR vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagnak, teljesen más összetevőkből készül, mint a CT-hez használt kontrasztanyag.

Az ágyéki gerinc MR (Lumbalis MR) vizsgálat menete

Az ágyéki gerinc MR (lumbalis MR) vizsgálat egy részletes konzultációval kezdődik, amely során a vizsgálatot végző operátorunk megbizonyosodik arról, hogy az MR vizsgálat nagy biztonsággal lefolytatható. Az adminisztrációs folyamat megközelítőleg 15 percet vesz igénybe, ezért kérjük Önöket, hogy 15 perccel korábban érkezzenek.

A tájékoztatók és az adminisztráció befejezése után az MR operátor kolléganőnk bevezeti Önt a vizsgálati helységbe és készséggel segít abban, hogy a megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el az MR vizsgáló asztalon. Felhelyezésre kerül a vizsgálathoz szükséges vizsgálati tekercs, valamint a zenét sugárzó fejhallgató. Normál esetben hanyattfekvésben folyik a vizsgálat. Kivételes esetekben, ha a páciens állapota megkívánja, akkor oldalt fekvésben vagy hason végezzük el a vizsgálatot.

A vizsgálat során a tökéletes képalkotás elérése érdekében az operátor utasításait követve, mozdulatlanul kell maradni, és néhány alkalommal a levegővételt rövid időre vissza kell tartani. A beépített hangtechnikán keresztül folyamatos a kommunikáció az operátorral

Az MRI vizsgálatok közben esetlegesen felmerülő bezártsági és szorongás érzetnek csökkentéséről egy beépített, egyedülálló audio és fényterápiás rendszer gondoskodik. A vizsgálat közben Ön a kedvenc zenéjét hallgatja, amely segíti az Ön ellazulását.

Kell-e orvosi beutaló az ágyéki gerinc MR vizsgálat elvégzéséhez?

A RadiVert Diagnostic MRI képalkotó központban orvosi beutaló nélkül is kérheti az ágyéki gerinc MR vizsgálatot. Orvos szakemberekként tudjuk, hogy a betegségek időben történő felismerésének kiemelten fontos szerepe van, ebből kifolyólag törekszünk, hogy extra gyorsan biztosítsunk időpontot.

Milyen esetekben nem végezhető el az ágyéki gerinc MR vizsgálat?

A legfontosabb szabály, hogy az MRI vizsgálóhelységbe semmilyen mágnesezhető tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat az MR berendezés az erős mágneses térnek köszönhetően magához rántja.

A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, ami komoly fájdalommal járhat.

 • Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el
 • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegek esetében, kivétel ez alól néhány új típusú pacemaker. Hasonlóan ICD implantáció után sem végezhető a vizsgálat. Ezt mindenképpen jelezni kell a vizsgálat előtt
 • A régebbi nagy térfogatú implantátumok azonban nem vihetők be, azok eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kisebb térfogatúak, mint a szögek, csavarok vagy drótok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet
 • Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat
 • Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MRI kompatibilisek
 • Kontrasztanyagos MR vizsgálatkor a nem megfelelő vesefunkció esetén
 • Fennálló terhesség első trimeszterében (de a későbbiekben is csak orvosi javaslattal)
 • Abban az esetben, ha a páciens súlya 140 kg felett van vagy extrém nagy körtérfogattal rendelkezik
 • Klausztrofóbia esetén kérdéses lehet a vizsgálat kimenetele. Empatikus kollégáink mindent megtesznek, az MR vizsgálat sikeres elvégzésért
 • Kontrasztanyagos esetén, ha a vesefunkció laborértéke 45 ml/perc alatti (helyben vizsgáljuk ujjbegyből vett 1 csepp vérből)

 

Címünk

1047 Bp., Baross u. 99.

Hívjon minket!

+3630 241 4960

Írjon nekünk!

radivert@radivert.hu

Mi történik a vizsgálat után?

A natív (kontrasztanyag nélküli) ágyéki gerinc (lumbalis gerinc) MR vizsgálatnak nincs semmilyen mellékhatása. A pontosabb, részletgazdagabb vizsgálat érdekében az orvos előírhatja a kontrasztanyagos MR vizsgálatot. Az MR vizsgálatokhoz jódmentes kontrasztanyagot használunk. Alapanyaga a gadolínium, amely csak nagyon ritka esetekben idézhet elő allergiás reakció formájában jelentkező túlérzékenységet. Ez a beadástól számítva 20 percen belül jelentkezhet.

A gerinc MRI vizsgálat pontos és részletes képet ad a gerinc környékén, vagy az abban található elváltozásokról

Alapos

Gyors

Kockázatmentes

Leletét azonnal megkapja!

Az ágyéki gerinc MR vizsgálat felvételét azonnal megkapja CD lemezre másolva. Az elkészült MR vizsgálati felvételek leletezése radiológiai szakorvos kollégánk által 3-5 munkanapon készül el. Sürgős esetekben, műtétek előtt van lehetőség sürgős, 1 munkanapon belüli leletezésre.

Ágyéki gerinc MR natív ára

37.800 Ft

Ágyéki gerinc MR Időtartama

25 perc

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cím

1047 Budapest, Baross utca 99. 

Nyitvatartás

 • H-P: 08.00-18.00

Telefonszám

+3630 241 4960