fbpx
+36302414960 radivert@radivert.hu

Has és kismedence MR egy kontrasztanyag adásával

 

 • A has és kismedence MR vizsgálata jóval részletgazdagabb a hatékonyabb a kóros folyamatok felismerésében, mint a hagyományos vizsgálatok, felülmúlva a CT vizsgálatot is. Az első régió vizsgálata során átfogó képet kapunk a hasi lágyrészek, mint a máj, lép, hasnyálmirigy, hasi nyirokcsomók, vesék állapotáról. 

PONTOS DIAGNÓZIS

A kismedencei régió vizsgálata pontos betekintést nyújt a petefészek, méh, prosztata állapotáról. A has és kismedence MR vizsgálata önállóan, szűrésre is kiváló. Fontos, hogy konzultáljon egy szakorvossal is.

Mikor javasolt a has és kismedence MR?

A has és kismedence MR szükségességére különböző tünetek hívják fel a figyelmet.

Ha az alább felsoroltak bármelyike tapasztalható, akkor érdemes elvégezni a has és kismedence MR vizsgálatát, de ezzel párhuzamosan haladéktalanul fel kell keresni egy szakorvost!  Aggodalomra még ekkor sincs ok, hiszen a jóindulatú prosztata megnagyobbodás is tud hasonló tüneteket produkálni. Abban az esetben, ha mégis komolyabb betegségről van szó, akkor jobb esély lesz a teljes gyógyulásra!

 

 • hasi és kismedencei panaszok
 • daganatos megbetegedés gyanúja 
 • hölgyek esetében nőgyógyászati panaszok
 • urak esetében vizeletürítési panaszok, valamint prosztata betegségek gyanúja 

Minden, amit a has és kismedence MR-ről tudnia kell

A has és kismedence MR vizsgálattal kapcsolatban egy csokorba gyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek segítenek megérteni a vizsgálat menetét..

A has és kismedence MR vizsgálat által diagnosztizálható betegségek?
 • Crohn betegség
Milyen előkészületek szükségesek a has és kismedence MR vizsgálathoz?

A has és kismedence MR vizsgálat előtt javasolt egy szakorvossal is konzultálni, aki pontosan meghatározza a vizsgálat irányát.  A vizsgálat megkezdése előtt 6 órával már ne szabad szilárd táplálékot fogyasztani. Viszont a vizsgálat előtt 1-2 órában kérjük, hogy fogyasszon bőségesen folyadékot (víz, tea), akár 1-1,5 litert.

 

A balesetek elkerülése végett az általános szabályokat kell betartani, azaz, az MR vizsgálóhelységben lévő extra nagy mágneses erőhatások miatt semmilyen fémtárgyat vagy fémet tartalmazó tárgyat nem szabad bevinni!

Itt külön kiemelendő a testen viselt vagy testben lévő piercingek, implantátumok, ékszerek! Minden esetben egyeztetni kell az enterográfia MR vizsgálatot végző operátorral!

Amennyiben a has és kismedence MR vizsgálat elvégzéséhez a szakorvos javaslata alapján kontrasztanyag szükséges, akkor minden esetben szükséges egy friss laboratóriumi lelet a vesefunkciós értékekről. Ezt helyben is elvégezzük az ujjbegyből vett 1 cseppnyi vérmintából.

A has és kismedence MR menete

A has és kismedence MR vizsgálat egy részletes konzultációval kezdődik, amely során a vizsgálatot végző operátorunk megbizonyosodik arról, hogy az MR vizsgálat nagy biztonsággal lefolytatható.

Abban az esetben, ha az MR vizsgálatot intravénás kontrasztanyag beadása mellett szükséges elvégezni, úgy a vizsgálat megkezdése előtt a kontrasztanyag beadáshoz szükséges vénát biztosítanak (kanül/branül) az MR operátoraink. A vizsgálat közben ezen keresztül adják be a kontrasztanyagot.

A tájékoztatók és az adminisztráció befejezése után az MR operátor kolléganőnk bevezeti Önt a vizsgálati helységbe és készséggel segít abban, hogy a megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el az MR vizsgáló asztalon. Felhelyezésre kerül a vizsgálathoz szükséges vizsgálati tekercs, valamint a zenét sugárzó fejhallgató. A has és kismedence MR vizsgálatot hanyattfekvésben végezzük.

A vizsgálat során a tökéletes képalkotás elérése érdekében az operátor utasításait követve, mozdulatlanul kell maradni, és néhány alkalommal a levegővételt rövid időre vissza kell tartani. A beépített hangtechnikán keresztül folyamatos a kommunikáció az operátorral

Az MRI vizsgálatok közben esetlegesen felmerülő bezártság- és szorongás érzetnek csökkentéséről egy beépített, egyedülálló audio és fényterápiás rendszer gondoskodik. A vizsgálat közben Ön a kedvenc zenéjét hallgatja, amely segíti az Ön ellazulását. Az MR vizsgálat alatt Ön a kezében tart egy gombot, amellyel jelezheti, hogy szakítsuk meg a vizsgálatot, viszont túlnyomó esetben ez értékelhetetlen vizsgálatot eredményez.

Kell-e orvosi beutaló a has és kismedence MR vizsgálat elvégzéséhez?

A RadiVert Diagnostic MRI képalkotó központban orvosi beutaló nélkül is kérheti a has és kismedence MR vizsgálatot. Orvos szakemberekként tudjuk, hogy a betegségek időben történő felismerésének kiemelten fontos szerepe van, ebből kifolyólag törekszünk, hogy extra gyorsan biztosítsunk időpontot.

Létezik-e ismert mellékhatása a has és kismedence MR vizsgálatnak?

A has és kismedence MR vizsgálat egy teljesen fájdalommentes vizsgálat. Semmilyen sugárterhelés nem éri a szervezetet, ezért többször is ismételhető. Egyes célzott MR vizsgálatok a pontosabb, részletgazdagabb felvétel érdekében kontrasztanyag beadását igénylik. Az MR vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagnak nincs mellékhatása, teljesen más összetevőkből készül, mint a CT-hez használt kontrasztanyag.

Milyen esetekben nem végezhető el a has és kismedence MR vizsgálat?

A legfontosabb szabály, hogy az MRI vizsgálóhelységbe semmilyen mágnesezhető tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat az MR berendezés az erős mágneses térnek köszönhetően magához rántja.

A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, ami komoly fájdalommal járhat.

 • Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el
 • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegek esetében, kivétel ez alól néhány új típusú pacemaker. Hasonlóan ICD implantáció után sem végezhető a vizsgálat. Ezt mindenképpen jelezni kell a vizsgálat előtt
 • A régebbi nagy térfogatú implantátumok azonban nem vihetők be, azok eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kisebb térfogatúak, mint a szögek, csavarok vagy drótok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet
 • Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat
 • Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MRI kompatibilisek
 • Kontrasztanyagos MR vizsgálatkor a nem megfelelő vesefunkció esetén
 • Fennálló terhesség első trimeszterében (de a későbbiekben is csak orvosi javaslattal)
 • Abban az esetben, ha a páciens súlya 140 kg felett van vagy extrém nagy körtérfogattal rendelkezik
 • Klausztrofóbia esetén kérdéses lehet a vizsgálat kimenetele. Empatikus kollégáink mindent megtesznek, az MR vizsgálat sikeres elvégzésért
 • Kontrasztanyagos esetén, ha a vesefunkció laborértéke 45 ml/perc alatti (helyben vizsgáljuk ujjbegyből vett 1 csepp vérből)

 

Címünk

1047 Bp., Baross u. 99.

Hívjon minket!

+3630 241 4960

Írjon nekünk!

radivert@radivert.hu

Mi történik a vizsgálat után?

 A pontosabb, részletgazdagabb vizsgálat érdekében az orvos előírhatja a kontrasztanyagos MR vizsgálatot. Az MR vizsgálatokhoz jódmentes kontrasztanyagot használunk. Alapanyaga a gadolínium, amely csak nagyon ritka esetekben idézhet elő allergiás reakció formájában jelentkező túlérzékenységet. Ez a beadástól számítva 20 percen belül jelentkezhet. Az enterographia MR vizsgálathoz adott kontrasztanyag (folyadék) a veséken keresztül a vizelettel kiürül a szervezetből.  Nem zavarja meg a napi tevékenységet, gépjárművet is lehet vezetni.

A has és kismedence MR vizsgálatnak nincs semmilyen mellékhatása.

A gerinc MRI vizsgálat pontos és részletes képet ad a gerinc környékén, vagy az abban található elváltozásokról

Alapos

Gyors

Kockázatmentes

A vizsgálat felvételét azonnal megkapja!

A has és kismedence vizsgálat felvételét a páciens azonnal megkapja CD lemezre másolva. Az elkészült MR vizsgálati felvételek leletezése radiológiai szakorvos kollégánk által 3-5 munkanapon készül el. Sürgős esetekben, műtétek előtt van lehetőség sürgős, 1 munkanapon belüli leletezésre.

Has és kismedence MR natív ára

78.900 Ft

Has és kismedence MR Időtartama

50 perc

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Cím

1047 Budapest, Baross utca 99. 

Nyitvatartás

 • H-P: 08.00-18.00

Telefonszám

+3630 241 4960