+36302414960 radivert@radivert.hu

EMLŐ MRI

Az emlő – MRI mammográfiás – vizsgálata a RadiVert Diagnostic klinikán

Azonnali időpontfoglalás

RADIVERT

MRI mammográfia

A hölgyek körében a mai napig is a mellrák szerepel vezető helyen a rosszindulatú daganatos megbetegedések között, valamint a rákos megbetegedések okozta halálozásban. Magyarországon folyamatos emelkedést tapasztalhatunk az emlőrákban elhunytak számában.
Csak a rendszeresen végzett szűrővizsgálat biztosíthatja a hatékony megelőzést.

Budapesti MRI diagnosztikai központunkban a RadiVert Diagnostic klinikán a GE legújabb fejlesztésű MRI berendezésével, az emlővizsgálatokra speciálisan kifejlesztett szoftverekkel végezzük a célzott vizsgálatokat.

A vizsgálatok rendszeresen ismételhetőek, mert nem járnak sugárzásterheléssel, valamint kíméletesek, mert nem szükséges az emlő kellemetlen kompressziója.

 

RADIVERT

Ezért érdemes az emlő MRI-t választania

Az összes diagnosztizált emlődaganatos megbetegedés 20-30 %- nak hátterében öröklött genetikai elváltozás állhat, és elsősorban a BRCA1 és BRCA2 génekhez kapcsolhatóan.

Az emlődaganat az előfordulás tekintetében gyakran jelentkezik a sűrű, tömött és feszes emlő típusoknál az úgynevezett „Denz” emlőtípusban. Eben az esetben az emlődaganat előfordulásának gyakorisága akár a duplájára, az extrém denz emlő esetében pedig 4-6 szorosára nőhet. Ennél az emlőtípusnál a felismerés is nehezebb a mammográfia során.

Az emlő diagnosztikában 100%-os érzékenységű vizsgálat nem létezik, ezért a hatékonyság többfajta diagnosztikai vizsgálattal növelhető.

Az emlőrák korai észlelésének arany standardja a röntgen mammográfia. Fontos tudni, hogy a röntgen mammográfia során káros sugárzás éri a beteget, ezért ez a vizsgálati forma gyakran nem ismételhető. A káros sugárzások elkerülése végett fiatalabb nők esetében, 30 éves életkor alatt emlő ultrahang vizsgálatot végeznek alapvizsgálatként, és csak kiegészítő vizsgálatként alkalmazzák a röntgen mammográfiátAz emlő szűrésében egyaránt fontos mind a fizikális, mind a radiológiai vizsgálat. A korai emlőrákok 40%-át csak a radiológiai, a további 40%-át pedig csak az alapos fizikális vizsgálat mutatja ki.

Az emlőben abnormális, rákosan elfajult sejtek jelennek meg és szaporodnak el, és idővel már jól észlelhető daganatot hoznak létre. A statisztikák alapján emlőrák a nők 8-10 százalékánál alakulhat ki. Kezelés hiányában a rákos sejtek a szervezet egészében szétszóródhatnak, később áttéteket képezhetnek.

Az előfordulás periódusát figyelve 30 éves kor alatt aránylag ritka, majd 50 éves korig jelentősen növekszik a gyakorisága. Később nem emelkedik tovább, viszont idősebb korban újbóli meredek emelkedés tapasztalható. Gyakoribb az előfordulása azon nők esetében megfigyelhető, akiknek közvetlen felmenő rokonaik esetében is előfordult emlődaganat. Ez főként jellemző, ha az a menopausa előtt alakult ki.

 

RADIVERT

Milyen esetekben javasolt az MRI mammográfia?

 • A magas érzékenységéből adódóan szűrővizsgálatként is kiváló.
 • Azokban az esetekben, amikor családi halmozódás figyelhető meg, vagy kimutatottan igazolható a BRCA1 és BRCA2 genetikai mutáció.
 • Mellimplantátummal rendelkező hölgyek esetében, annak állapotának szűrésére.
 • Abban az esetben, ha nem csak a mellimplantátum állapota, sérülése a kérdés, hanem a mögötte megbúvó daganat is. Ebben az esetben kontrasztanyag beadása mindenképpen szükséges.
 • Minden magas emlőrák-kockázatú hölgyeknél.
 • Minden olyan esetben, ha a röntgen mammográfia vagy az emlő ultrahangvizsgálat nem egyértelmű vagy kétes eredményt nyújtott.
 • A már emlőrák diagnózissal rendelkező nők műtét előtti státuszának megállapítására (azonos és ellenoldali).
 • A kimutatott emlődaganat kezelésében a kemoterápia hatásának mérésére.
 • Azon betegek körében, akiknél áttétet diagnosztizáltak, de nem sikerült az elsődleges daganat kimutatása.
 • Azokban az esetekben, ha a betegnél felmerül az emlődaganat ismétlődése (recidívája).
}

AZONNALI IDŐPONTFOGLALÁS

Nyitvatartás

H-P: 08.00-18.00

Szombat: 08.00-16.00

Tudta?

Az egyik legfontosabb szakmai lapban a New England Journal Medicine 2019-ben jelent meg a Dense-trial study eredményei, amelyben az extrém denz- feszes emlőjű- betegek esetében a mammográfiás szűrés mellett kiegészítésképpen elvégzett MR vizsgálat hatékonyságát elemezték.

A vizsgálat azt mutatta, hogy azoknál a betegeknél, akik egyébként kétévente rendszeresen jártak mammográfiás szűrésre, az MRI mammográfia segítségével szignifikánsan emelkedett a felismert emlődaganatok előfordulása, és igy csökken nagyjából a felére csökkent az „intervallum-rákok” (a rendszeres, kétévenkénti mammográfiás szűrés közötti időben jelentkező emlőrákok) száma az egyedüli mammográfiás szűrésekhez képest.

A vizsgálat igazolta, hogy az extrém denz emlőjű nők esetében az MRI mammográfia szignifikánsan javította az emlő daganatok felismerését.

Radivert

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mennyibe kerül az emlő MRI vizsgálat?
Hogyan zajlik az MRI-vizsgálat?

A vizsgálatot profi orvosok és szakembere végzik, akik folyamatosan figyelnek Önre, így ha jelez, azonnal reagálni tudnak. Az MRI során egy olyan kényelmes ágyra fekszik, ami aztán bemegy a mágneses alagútba. Ekkor Önnek mozdulatlanul kell feküdnie. Aggodalomra azonban semmi ok! A RadiVertnél olyan MR-gépet használunk, amely lehetővé teszi, hogy miközben orvosaink vizsgálják, Ön zenét hallgathasson és gyönyörködhessen a megnyugtató panorámában. Így nincsenek zavaró és rémisztő hangok. A vizsgálat időtartama változó. 

Kell orvosi beutaló?

A RadiVertnél orvosi beutaló nélkül is kérhet MRI-vizsgálatot. Orvosszakemberekként tudjuk, hogy a betegségek idejében való felismerésének kiemelten fontos szerepe van, ezért nálunk extragyorsan kaphat időpontot. 

Mikor NEM ajánlott az MRI-vizsgálat?
 • AZ MRI vizsgálat teljesen fájdalommentes és sugárterhelést nem okozó vizsgálat, de vannak szempontok, amikor a vizsgálat nem elvégezhető.
 • Általánosan érvényes szabály, hogy az MRI vizsgálóba mágnesezhető tárgyat nem szabad bevinni, mert azokat a mágnes a mágneses térnek köszönhetően magához rántja. A szervezetben lévő fémtárgy pedig elmozdulhatfelforrósodhat, aki komoly fájdalommal járhat.
 • Szívritmus szabályozóval (pacemaker) rendelkező betegek esetében az MRI nem végezhető el, kivétel néhány új típusú pacemaker. Hasonlóan ICD implantáció után sem végezhető a vizsgálat. Ez elsősorban azért van, mert a pacemaker készülékre jelentős mágneses erő hat, amely elmozdíthatja a pacemakert a helyéről. Amennyiben Ön pacemakerrel rendelkezik, igy kérjük, ezt mindenképpen jelezze a vizsgálat előtt.
 • Lövedék, sörét, fémszilánk estében, ha ezek valamelyike az arcon, azon belül is kifejezetten a szem környékén helyezkedik el, a vizsgálat szintén nem végezhető el.
 • Az utóbbi évtizedben már olyan fémeket használnak az orvosok, melyekkel a mágneses rezonancia vizsgálatok is biztonságosak, de a 2000 előtt használtak alapos utánajárást igényelnek.
 • A traumatológiában, ortopédiában használt újabb orvosi fém implantátumok – csontrögzítéshez használt lemezek, csavarok, drótok szögek, valamint az ízületi protézisek már nem ferromágnesesek és így biztonsággal elvégehthetőek a vizsgálatok.
 • A régebbi nagy térfogatú implantátumok azonban nem vihetők be az MRI készülékbe, így azoknak eredetéről írásos orvosi szakvélemény szükséges. A kis volumenűek, mint például szögek, drótok, csavarok, nem jelentenek veszélyt, viszont a környezetükben értékelhetetlenné teszik a képet.
 • Beépített hallókészülék, műszem, művégtag, ortopédiai fémanyagok (szög, drót, csavar, lemez) esetén elvégezhető a vizsgálat.
 • Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hozarról, hogy azok MRI kompatibilisek. Ez azért fontos, mivel a régebbi aneurysmaklipek mágnesezhetőek voltak, viszont a legújabbak között is találhatóak ilyenek.
 • Egyéb fémtárgy vagy fémanyag (pl. foghíd, korona, fogszabályozó esetén a vizsgálat elvégezhető.

Milyen mellékhatások lehetnek?

Az MRI-vizsgálat teljesen biztonságos, mai ismereteink szerint semmilyen káros mellékhatása nincs az MR-vizsgálatnak. Sőt, annyiszor lehet elvégeztetni, amennyiszer csak szükséges.

Azonnali üzenetküldés

13 + 10 =

Cím

1047 Budapest, Baross utca 99. 

Nyitvatartás

 • H-P: 08.00-18.00

Telefonszám

+3630 241 4960