+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

Az aneurizma az éren lévő kiboltosulás, amely leggyakrabban az érfal gyengesége miatt alakul ki. Abban az esetben, ha a tágult ér megreped, akkor artériás vérzés alakul ki, amely attól függően, hogy melyik szervet érinti halálos vérzést is tud okozni.

Az agyi aneurysma okozta vérzés az egyik legveszélyesebb, mivel egy kisebb vérzés is maradandó elváltozással, és gyakran hirtelen halállal is járhat.

Az agyi aneurysma különlegességét az is adja, hogy fiatalkorban is kialakul, általában genetikai ok áll a betegség hátterében. A fiatalkori hirtelen halálokok között vezető szerepet játszik. Gyakori a családi halmozottság.

Az agyi aneurysma gyakran panaszmentes és tünetmentes, de a betegségnek számos figyelmeztető jele lehet!

A leggyakoribb jele az agyi aneurysmának a gyakori és tartós fejfájás.

Azoknál a fiatalembereknél- nőknél, és férfiaknál is – ismétlődő, tartós ( 3 hétnél hosszabb ideig fennálló) fejfájás esetén gondolni kell agyi aneurysma. Gyakori  a szemfájdalom, szemmozgás zavar előfordulása. Azokban a családokban, akiknél halmozottan volt fiatalkorban hirtelen halál, ugyancsak gondolni kell erre a betegségre.

A dohányzás ebben az esetben is jelentősen emeli a betegség kockázatát.

Ismert, hogy a betegség gyakoribb polycisztás vesebetegség esetében.

Az időben felismert agyi aneurysma műtéti megoldása, általában katéteres beavatkozással is sikeres, és teljes gyógyulást okozhat. Abban az esetben, ha az ér kiszakad, akkor más az akut beavatkozás esetén sem lehet biztos  a gyógyulás.

 

Hogyan fedezhető fel az agyi aneurysma idejében?

Az agyi aneurysma kimutatása MRI vizsgálattal mutatható ki.

A Rotterdam vizsgálat 2000 egyén szűrővizsgálata alapján 1.8%, míg egy norvég vizsgálat alapján 1.96% volt a betegség gyakorisága tünetmentes egyéneknél. A „Familial Intracranial Aneurysma Study” -ban 304 egyént vizsgáltak, akiknek szülei esetében volt agyi aneurysma, 30 éven felül voltak, és dohányoztak, akkor legalább egy agyi éren 19.1%-ban találtak MRI vizsgálattal agyi aneurizma.

Az agyi aneurizmákat 3 mm nagyság felett 89%-ban mutatja ki az MRI vizsgálat.

Az amerikai szív és stroke társaság közös ajánlása a legmagasabb szintű, I. fokú ajánlásban javasolja az agyi aneurizma MRI vizsgálatot a betegség szűrésére és kimutatására.

Ha Önnek is tartós fejfájása van, akkor mindenkképpen érdemes MRI-vizsgálatot kérnie!

}

AZONNALI IDŐPONTFOGLALÁS

Nyitvatartás

H-P: 08.00-18.00

Szombat: 08.00-16.00

Forrás:
Stroke. 2015 Aug;46(8):2368-400. doi: 10.1161/STR.0000000000000070. Epub 2015 Jun 18.
Guidelines for the Management of Patients With Unruptured Intracranial Aneurysms: A Guideline for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association.
Thompson BGBrown RD JrAmin-Hanjani SBroderick JPCockroft KMConnolly ES JrDuckwiler GRHarris CCHoward VJJohnston SCMeyers PMMolyneux AOgilvy CSRinger AJTorner JAmerican Heart Association Stroke Council, Council on Cardiovascular and Stroke Nursing, and Council on Epidemiology and PreventionAmerican Heart AssociationAmerican Stroke Association.