+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

A térd az egyik legbonyolultabb ízületünk. Csontok, izmok, ínak és szalagok, porcok alkotják. Fontos mechanikai feladatot lát el, a megfelelő járáshoz, álláshoz is megfelelő működéséhez van szükség. A térdfájdalom jellege változó, lehet akut, éles fájdalom, amely elsősorban akut trauma következménye, de lehet fokozatosan kialakuló, folyamatosan romló tartós, tompa fájdalom. A fájdalma általában a járás nehezítettsége is kiséri. Amikor az ízület nem bírja a terhelést, akkor a beteg állni is alig tud. Gyakori kisérő jelenség, hogy a térd ízület megdagad, az ízületben folyadék jelentkezik, amely tovább rontja a beteg mozgását, és a feszülő érzés növeli a fájdalmat is. Gyulladás jele, ha a térd környezet lívid, meleg lesz.

A térdfájdalom minden életkorban előfordul. Fiatalkorban elsősorban baleset, sportsérülés, de akár egy rossz lépés következménye.

Sérülhet a meniszkusz porc, de gyakori a szalagok szakadása is. Gyakori a részleges szalagszakadás, amikor a beteg tud járni, de bizonyos irányú mozgásokat már nem tud elvégezni.  A térd ízületben több szalag van, amely biztosítja a térd stabilitását, és a megfelelő mozgást. Gyakori lehet túl erőltetés is. Ebben a korban is fontos a korai diagnózis, hiszen

a műtéti beavatkozásokat bizonyos esetekben a sérülés után 1-2 napon belül el kell végezni. A késlekedés maradandó elváltozásokat okozhat.

Az idősebb korosztály, de már gyakran 40 év felett esetében a porckopás a legfőbb oka a fájdalomnak – főleg akkor, ha valaki fiatalkorban sokat sportolt, de gyakoribb az elhízott, túlsúlyos embereknél, akik esetében a térdeknek nagyobb terhelést kell elviselniük. Az elváltozás lényege, hogy az ízfelszíneket borító porcok erőteljes kopása, elvékonyodása következtében, az ízület mozgatásakor az ízületi felszínek egymással dörzsölődnek. A sérült, éles felszínű ízvégek károsítják az ízületi tokot, mindez a „térdropogás” mellet, igen erőteljes fájdalommal is jár.

Gyakori, hogy a betegek panaszai a reggeli órákban, felkelés után jelentkeznek, majd „bejáratás” után a nap további szakaszában megszűnnek. Ízületi gyulladás, arthritis gyakran áll a panaszok hátterében, ez inkább az idősebb emberek megbetegedése. Idősek esetében is gyakori a porcleválás, szakadások. Sokszor egy kis műtét segíthet a panaszok megszüntetéséhez. De ehhez megfelelő diagnózis kell.  Aktív élethez járás, ahhoz pedig a térdek megfelelő működésé szükséges,

 A sugárzással járó térdfelvételek elsősorban a csonttöréseket és az időskori meszesedéseket képesek kimutatni.

A térd MRI vizsgálat az egész ízületet képes ábrázolni a legapróbb részletekig. Láthatóak a szalagok szakadásai, porcsérülések. És mindez egy 15-20 perces vizsgálat segítségével, amelynek káros szövődményei nincsenek. Az MRI vizsgálat során nincs káros sugárzás.

A pontos diagnózis segítségével eldönthető a beteg számára, hogy további kezelésre reumatológushoz, vagy orthopéd sebészhez menjen. A diagnózis azonnal képes meghatározni, hogy milyen kezelést kell alkalmazni egy sportsérülés esetében.

 Az MRI segít a kezelőorvosnak, és csökkenti a beteg költségeit is. A RadiVert Diagnostic MRI Központban az ízületek vizsgálatára specializálódott MR radiológus szakorvosaink végzik az  orvosi kiértékelést.

Áraink:

 

 

 

 

 

}

AZONNALI IDŐPONTFOGLALÁS

Nyitvatartás

H-P: 08.00-18.00