+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

Előfordul, hogy hasi fájdalmat, diszkomfortot érez, esetleg puffadást, fokozott gázképződést vagy hasi görcsöket észlel?

 Ezen tünetekből sokan, tévesen gyomorproblémákra következtetnek. Pedig a hasnyálmirigy megbetegedését is jelenthetik. A téves diagnózis miatt viszont sok esetben elmarad a kezelésük, ami a betegség súlyosbodását eredményezheti. Ezért

nagyon fontos már a kezdetekkor pontosan felmérni, milyen rendellenességről van szó és időben megkezdeni a megfelelő kezelést.

A hasnyálmirigy (pancreas) a hasüregben található fontos szerv, melynek elsődleges feladata az emésztésben részt vevő enzimek és különféle hormonok termelése.

Külső és belső elválasztású mirigyes állomány is megtalálható a hasnyálmirigyben, az emésztőenzimeket a külső elválasztású mirigyek, a hormonokat pedig a belső elválasztású mirigyszigetek termelik. A megtermelt enzimeket és hormonokat a hasnyálmirigy egy vezetéken keresztül a patkóbélbe üríti, ahol az emésztés folyamatában működnek közre.

Nagyon fontos ezért odafigyelni a hasnyálmirigy egészségére, hiszen a nem jól működő hasnyálmirigy további betegségeket okozhat. A belső elválasztású Langerhans-szigetek az inzulintermelésért felelősek, így

ezek károsodása akár 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához is vezethet.

A hasnyálmirigy leggyakrabban előforduló betegségei a gyulladás és a daganat. A gyulladások jelentkezhetnek hevenyen vagy elhúzódó krónikus formában, a daganatok pedig lehetnek jóindulatúak vagy rosszindulatúak is.

A daganatos betegségek sokáig rejtve maradhatnak, mivel szinte teljesen tünetmentesen alakulnak ki.

Leginkább már csak a késői stádiumban lévő hasnyálmirigyráknak jelennek meg tünetei, amikor a daganat már más szervekre is elkezd átterjedni.

A hasnyálmirigy gyulladása egyes betegeknél többször is megjelenhet. Ezért fontos időben felismerni és kivizsgáltatni, mivel a megbetegedés gyakran egyre erősebb tünetekkel tér vissza. 

Tünetei lehetnek állandó vagy visszatérő hasi fájdalom, emésztési rendellenességek vagy a puffadás.

Ezen tünetek esetén javasolt lehet hasi-kismedencei MR vizsgálatot végeztetni, mellyel felismerhető a hasnyálmirigy-gyulladás is.

A hasi-kismedencei MR vizsgálat alkalmával egyidejűleg két terület vizsgálatára kerül sor. A hasi zsigeri szervek (vesék, máj, lép, hasnyálmirigy, hasi nyirokcsomók) mellett a belső nemi szervekről (petefészek, méh, prosztata) és a húgyhólyagról is készülnek részletes felvételek.

Győződjön meg róla, hogy minden rendben van-e a hasnyálmirigyével!

A kontrasztanyagos hasi-kismedencei MR vizsgálat időtartama 50 perc, az azt megelőző vesefunkciós laborvizsgálat eredményét pedig azonnal megkapja!

Kattintson ide, fordítson 1 percet a regisztrációra, és jöjjön el hozzánk most hasi-kismedencei MR vizsgálatra a IV. kerületbe, a Baross utca 99-be!