+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

A vese elsődleges funkciója a szervezet méregtelenítése, viszont számos olyan betegség van, ami megakadályozhatja ebben a feladatában. Ma Magyarországon minden 10. embert érint valamilyen fokú vesezavar. Az ilyen problémákra sok tünet utalhat, de előfordulhat az is, hogy a beteg teljesen tünetmentes, így a vese zavara hosszú ideig rejtve marad. Nem ritka, hogy az orvosokat már előrehaladott stádiumban lévő vesebetegséggel keresik fel a páciensek, ugyanis semmi nem utal arra, hogy probléma lehet a háttérben.

A vese betegségeinek kockázatát növelheti az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség is. Fontos megjegyezni, hogy a 2-es típusú cukorbetegséggel élők közel fele – betegségük szövődményeként –  idült vesekárosodással küzd.

Elengedhetetlen a legkisebb, akár jelentéktelennek tűnő tünetek felismerése is, hiszen, ha a probléma már fennáll, akkor a kezeléseket így még időben el lehet kezdeni. Ezzel le lehet lassítani a további állapotromlást, egyes esetekben pedig akár meg is lehet állítani azt. Ilyen tünet lehet a vizelet bármilyen, normálistól eltérő változása, például ha fájdalmas, csípő érzéssel társul, vagy éppen vesetáji fájdalom kíséri. A vesebetegségek további tünete lehet az általános rossz közérzet, a hőemelkedés (akár láz is!), az étvágytalanság, a hányinger és a hasfájás.

Komoly betegségek kialakulását lehet lassítani vagy megakadályozni, ha időben történik a vese MRI-vizsgálata

Szintén tompa deréktáji fájdalmat és rossz közérzetet okozhat a veseciszta is. A ciszta akkor jelenhet meg, ha a veseállományban folyadékkal telt tömlők alakulnak ki. Ezek általában jóindulatúak, de fontos, hogy évente ellenőrizzék az állapotukat. Amennyiben a fájdalom élessé és görcsössé válik, akkor felvetődhet a ciszta bevérzésének, vagy elfertőződésének a gyanúja.

A veserák leggyakoribb tünete a vérvizelés, illetve a tompa deréktáji fájdalom. Ezek mellett még aggodalomra adhat okot a gyors, megmagyarázhatatlan fogyás, az étvágytalanság és a vérszegénység. A húgyutak azonnali elzáródása pedig hirtelen fellépő veseelégtelenséget okozhat.

Az MRI vizsgálat a legalkalmasabb a vesét érintő betegségek felismerésére, ugyanis sokkal finomabb elváltozásokat is észre lehet venni vele, mint egy általános ultrahang során.

A RadiVert munkatársai erre a kontrasztanyagos hasi-kismedencei MRI vizsgálatot ajánlják, mely csupán 50 percet vesz igénybe.

Őrizze meg egészségét, jöjjön el vizsgálatunkra!