+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

Napjainkban népbetegségnek számítanak a gerinc különféle betegségei, melyek hátterében sokféle ok állhat. A tünetek leggyakrabban nyak-, hát- és derékfájdalom formájában jelennek meg, és sokan sajnos hajlamosak a helyzet komolyságát alábecsülni.

A legtöbbször ezek a tünetek olyan mozgásszervi megbetegedésekre utalnak, amik az izmokat, csontokat és ízületeket érintik. Mivel ezek együttesen teszik lehetővé számunkra a testünk mozgását, egy testrész megbetegedése továbbterjedve egyéb tájakon is elváltozásokat okozhat. Felborítja mozgásszerveink egyensúlyát, és ennek központjára, a gerincre is kihat.

A gerinc fő funkciói:

  • a törzs mozgásának lehetővé tétele,
  • a gerincvelő védelme és
  • a teherviselés elosztása.

Ezeket a gerincoszlop 24 csigolyából, farokcsontból és keresztcsontból álló összetett struktúrája teszi lehetővé. A gerincoszlop négy részre osztható, ezek a nyaki, háti, ágyéki és keresztcsonti régiók. A nyaki rész 7, a háti 12, az ágyéki pedig 5 csigolyából épül fel, a csigolyák kisízületekkel és porckorongokkal kapcsolódnak egymáshoz.

A gerinc MRI vizsgálat pontos és részletes képet ad a gerinc környékén, vagy az abban található elváltozásokról

A csont és ízületi betegségek kimutatását még sok esetben hagyományos röntgenfelvétel készítésével végzik. Ám van más megoldás is.

Miért fontos a gerinc MRI vizsgálata?

MRI vizsgálattal nagy pontossággal meghatározhatók a gerinc olyan betegségei, melyek nem csupán a csontos elemeket érintik. Az MRI készülék mágneses teret generál, ennek hatására a szervezetben energiaváltozások következnek be. Ezeket egy magas teljesítményű számítógép alakítja részletes felbontású, háromdimenziós képpé. Az MRI vizsgálat segítségével így pontos képet kaphatunk a porckorongokól, műtét utáni hegekről, csontvelőről, esetleges gerincoszlop környéki eltérésekről, daganatokról is.

A vizsgált területek:

A vizsgált terület kiterjedése alapján kérhetőek teljes gerinc, nyaki gerinc, háti gerinc vagy ágyéki (lumbális) gerinc MRI vizsgálatok. A teljes gerinc MRI vizsgálat magában foglalja a nyaki, a háti és az ágyéki gerinc szakaszokat is, valamint a vizsgálat során a gerincvelő is jól megfigyelhető.

A teljes gerinc MRI a nyaktól a kismedencéig terjedő gerincszakaszt és az ezen a területen elhelyezkedő belső szerveket is vizsgálja. Így átfogó képet ad testünk és szerveink állapotáról. A vizsgálat elsődleges célja a daganatos, gyulladásos vagy degeneratív elváltozások korai kiszűrése.

A nyaki és ágyéki szakaszok a legmozgékonyabb elemei a gerincnek és ezek viselik a legnagyobb terhet is. Emiatt az elváltozások is ezeken a területeken a leggyakoribbak.

A nyaki gerinc MRI vizsgálattal a gerinc nyaki szakaszának elváltozásai mutathatók ki. Ezeknek tünetei lehetnek a felső végtagok zsibbadása, nyakfájdalom, vagy akár olyan fejfájások, szédülés, fülzúgás esetén is segítséget nyújthat, amelyeknek eddigi kivizsgálásai nem jártak eredménnyel.

A vizsgálattal diagnosztizálhatóak többek között a daganatos betegségek, gerincsérv vagy egyéb gerincsérülések, illetve gyulladásos elváltozások, amelyek vagy hirtelen, például trauma esetén alakultak ki, vagy lassan váltak krónikussá.

A háti gerincszakasz MRI vizsgálata indokolt lehet régóta tartó lokális fájdalmak, egyensúlyzavar, bizonytalan járás esetén, vagy ha a páciens gyengeséget érez az alsó végtagjaiban. A vizsgálattal diagnosztizálható a porckorong kopása, a porckorongsérv, daganatos betegségek, csontvelő és a csigolyaközi eltérések, gyulladások, sérülések, de alkalmas műtét utáni hegek ellenőrzésére is.

Az ágyéki gerinc MRI vizsgálatot, a nagy érzékenysége miatt leggyakrabban porckorongsérv, vagy más, a gerincvelőt, illetve az abból ki- és belépő idegeket, és az azt körülölelő hártyarendszert érintő elváltozások esetén alkalmazzák.

Diagnosztizálható még a vizsgálattal a gerinccsatorna szűkülete, gerincvelő daganat, porckorong gyulladás, vagy akár a környező csigolyák gyulladása is. A leggyakoribb tünetek közé tartozhatnak hirtelen fellépő deréktáji fájdalom, gerincmenti fájdalom, a lábakban zsibbadás vagy izomgyengeség.

A háti MRI vizsgálat a sclerosis multiplex diagnosztikájában és a betegség utánkövetésében is nagy szerepet tölt be. A sclerosis multiplex egy krónikus betegség, mely a központi idegrendszert támadja meg, tehát az agyat és a gerincvelőt érinti. Ez egy autoimmun betegség: az immunrendszer idegenként azonosítja és megtámadja a szervezet saját anyagait, következményként esetenként rokkantság is kialakulhat.

Az MRI vizsgálattal a kialakuló agyi- és gerincvelői eltérések elhelyezkedését jól lehet ábrázolni, és ezek időbeli megjelenéséből a betegség aktivitására is lehet következtetni.

Ha szeretné megtudni, pontosan mi áll hátfájdalmának hátterében, foglaljon időpontot most MRI központunkban és járjon a dolog végére!

A gerinc MRI vizsgálat elvégzésével számos olyan betegség megelőzhető és felismerhető, amelynél fontos, hogy mihamarabb észleljék és kezeljék azokat