+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

Gyakran hall zúgást vagy sistergést a fejében és a fülében? Ilyenkor általában a füldugulás az első gondolat, azonban ennek sok más oka is lehet. Ilyenek a jóindulatú daganatok, az idegi halláscsökkenés, vagy a ciszta. Ezért nem érdemes halogatni a kivizsgálást, ugyanis, ha daganatról van szó, jobb, ha minél előbb kezelik azt, megelőzve annak továbbterjedését.

Az orvos egy hallásvizsgálat alapján is következtethet daganatra, azonban ez nem 100 százalékos pontosságú diagnózis. Ezért is javasolt a kontrasztos MR, amely biztos eredményt ad.

 

A belső fül MR vizsgálat kimutatja:
  • a ciszta
  • a kisagy-hídszögleti daganat
  • az ideghüvely daganat jelenlétét.
A következő tünetekkel szükséges MR vizsgálatot elvégezni:
  • halláscsökkenés (általában egyoldali)
  • szédülés
  • fülcsengés, zúgás, sípolás
  • egyensúlyzavar

A betegség előrehaladtával egyre jobban érezheti a beteg az egyensúlytalanságot, instabilitást (leggyakrabban ott fordul elő a daganat, ahol a Schwann-sejtek körbeveszik az ideget). Ahogy növekszik a daganat, úgy roncsolja a környezetében lévő rostokat. Ez általában az egyik oldalon jelenik meg, így az egyensúlyzavar is féloldalasan érzékelhető. Emellett a halláscsökkenés és a fejfájás is gyakori tünet a fülzúgás következtében.

Mikor jelent problémát a fülzúgás?

Természetesen nem kell megijedni egy hangos tűzijáték, vagy egy koncert után, ha fülcsengés jelentkezik. Nagyobb hanghatásokra a fül reagálhat ilyen tünetekkel. Továbbá felső légúti betegség is okozhatja ezt, esetleg egy nemrégiben történt baleset, amely a fej környékét érintette.

Akkor kell komolyan venni a problémát és orvoshoz fordulni, ha ez tartós, és nem tapasztalható javulás, valamint a zúgás mellett több panasz is megjelenik.

A daganat kialakulása

A betegség kialakulásának oka mind a mai napig nem tisztázódott teljesen. Azonban a tartós zajhatás közre játszhat a kialakulásban. Miután a daganat felveszi a belső hallójárat méretét, a kisagy felé kezd el terjedni. Ez teljesen átterjedhet az agyi területekre, ezért is fontos a mielőbbi észrevétele, hiszen könnyebben kezelhető, amíg a fülben van jelen.

A belső fül MR nagyjából 30 percet vesz igénybe, ez idő alatt mozdulatlan helyzetben kell maradni, a vizsgálat fájdalommentes. A kontrasztanyag használata esetén mindenképpen szükséges egy konzultáció a vizsgálat előtt.

Időpontfoglaláshoz hívja a +3630 241 4960-as telefonszámot, vagy keressen fel minket e-mail címünkön: radivert@radivert.hu.

Online időpontfoglaláshoz kérjük, kattintson ide!

}

AZONNALI IDŐPONTFOGLALÁS

Nyitvatartás

H-P: 08.00-18.00

Belső fül MR