+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

Fejfájás? Már csak a gondolatától is megfájdul a fejünk!

A fejfájás a legtöbb embernél előforduló panasz, amely általában néhány óra alatt megszűnik. Minden embernél másképp jelentkezik a fejfájás, másként érzi, éli meg azt.

Van, aki már napokkal előre a fejfájása alapján megérzi, hogy jön a hideg, vagy éppen a meleg idő, érzékenyek minden apró időjárási frontokra.

Gyakoriak a fejfájást kísérő kellemetlen tünetek, mint a hányinger, szédülés, látászavar, vagy akár szemfájdalom. A fájdalom jellege is különbözik. Lehet görcsös, tompa, vagy akár éles fájdalom.

Fontos a fájdalom lokalizációja is. Lehet féloldali, kétoldali, illetve csak 1-1 részre koncentrálódó fájdalom.

Már az ókorban ismert volt a fejfájás, és annak típusait elsődleges, és másodlagos formákra lehet felosztani.

Az első csoportba tartozik a migrénes (tenziós) fejfájás, az úgynevezett cluster fejfájás, amikor halmozottan, rohamokban jelentkezik a fejfájás-, és a vegyes fejfájás típusok. Ezekre az a jellemző, hogy nincs meghatározható betegség a hátterében.

A leggyakoribb a migrénes, tenziós fejfájás, amely már fiatal korban is gyakori. Ez nem túl erős, tompa jellegű, és jól reagál a közönséges fájdalomcsillapítókra, de akár a reggeli kávé, vagy friss levegőn történő mozgás is csillapítja. 

Ugyanígy az alacsony, vagy a magas vérnyomás is okozhat fejfájást.

A másodlagos okokra visszavezethető fejfájás hátterében számos ok lehet. Ezek közé tartozhat a trauma után jelentkező, az agydaganat, az agyhártyagyulladást következtében jelentkező fejfájás.

Egy lezajlott agyvérzés, gutaütés után is tartós fejfájás maradhat.

Az orr,-arc- melléküregek gyulladása is okozhat kellemetlen fejfájást. A kínzó fejfájás hátterében gyakran pszichés tényezők is szerepet játszhatnak, amelyek esetében a daganattal való félelem, tovább mélyíti a panaszokat.

Krónikus fejfájásról akkor beszélünk, ha legalább tartósan 3 hete jelentkeznek a panaszok. Ilyenkor már javasolt egy célzott és részletesebb kivizsgálás a neurológiai gócjelek, az agydaganat, és agyi áttétek kizárása céljából. Ezek nem minden esetben rosszindulatúak, de panaszokat ugyanúgy okoznak, mint a rosszindulatú elváltozások.

Az agyi daganatok esetében is igaz, hogy a korai felismerés, és az időben elkezdett kezelés nem csak a beteg panaszait képes csökkenteni, hanem a beteg életét is megmentheti. Az agydaganatok előfordulása is folyamatosan emelkedik a fejlett országokban.

Az MRI diagnosztika kiemelkedő szerepe a fejfájás okának kivizsgálásában

Az amerikai Radiológus Társaság szakmai javaslata alapján az MRI diagnosztikai vizsgálatot részesítik előnyben a fejfájás hétterében keresendő organikus betegségek vizsgálatához.

A multidiszciplináris szakértői testület bizonyítékokon alapuló konszenzust és ajánlást tett a felnőttkori általános fejfájás kezdeti MRI képalkotó vizsgálatokhoz.

Source: wikimedia

Az újonnan megjelenő tartós fejfájások esetében, a progresszív típusú (folyamatosan erősödő), baleset után nem javuló, ideggyógyászati eltérésekkel is járó fejfájások esetében is javasolt MRI vizsgálat. Ez történhet kontrasztanyag nélkül, vagy kontrasztos vizsgálattal.

Tartós fejfájások esetében, amikor nem sikerült más módszerekkel a fejfájás eredetét tisztázni, akkor mindenképpen javasolt a kontrasztos MRI vizsgálat. A vizsgálat magasabb költséggel jár, de mindent kárpótol a tökéletes képalkotás és diagnosztika.

Az MRI vizsgálatok kiemelkedően fontos előnye, hogy ez a vizsgálati modell nem jár semmilyen sugárterheléssel!

Az MRI vizsgálat korai elvégzése csökkentheti az orvosi vizitek és a gyakran felesleges vizsgálatok számát, hiszen azonnal a megfelelő diagnózishoz juthatunk, vagy kizárhatjuk a súlyos betegségeket. Ez összességében egy komoly költségcsökkentő tényező.

A RadiVert Diagnostic MRI képalkotó diagnosztikai központ segítséget nyújt a gyors és pontos diagnózis felállításához és a betegség gyógyításához

Valljuk, hogy minden panasz vagy betegség mögött egy ember áll!

 

Dr. Vértes András

belgyógyász főorvos

FOGLALJON IDŐPONTOT AZONNAL!

}

AZONNALI IDŐPONTFOGLALÁS

Nyitvatartás

H-P: 08.00-18.00

Szombat: 08.00-16.00

Forrás: New Guidelines on Headache Imaging                                    Stephanie J. Nahas, MD reviewing Whitehead MT et al.  J Am Coll Radiol 2019 Nov.