+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

Egyre több tudományos adat támasztja alá azt, hogy az agy fehérállományában levő elváltozások korai megjelenése esetén gyakoribb az Alzheimer-kór kialakulása. A koponya MR vizsgálattal ezt is vizsgálni lehet. A szellemi hanyatlás, vagyis demencia esetén pedig kizárhatóak az olyan organikus elváltozások, mint az agydaganat, illetve az agyi áttétek.

Ugyancsak hatékony az MR vizsgálat az agyi érrendszeri módosulások utáni szellemi változások kimutatásában is. A RadiVert Diagnostic életében is gyakran találkozunk olyan betegekkel, akiknél nem volt klinikai adat a stroke lezajlására, az MR vizsgálat során észlelt vaszkuláris eltérések mégis igazolták ezt. Ez a további kezelés beállításában is fontos lehet.

Mi az Alzheimer-kór?

Az Alzheimer-kór az agy visszafordíthatatlan, lassan progresszív rendellenessége, amely befolyásolja a memóriát és a magasabb szintű készségeket. Ezáltal az embert alkalmatlanná teszi a rutin tevékenységek elvégzésére. A legtöbb embernél ezt a hatást a 60-as éveinek közepén fejti ki (későn megjelenő Alzheimer-kór), míg egyes tünetek először a 30-as és a 60-as évek táján jelentkeznek.

Gyógyítható az Alzheimer-kór?

Nem. A betegség progressziója megállítható vagy lelassítható különféle gyógyszeres és nem gyógyszeres lehetőségekkel. A tünetek megjelenésekor orvosi segítséget kell kérni.

 Az Alzheimer-kór hét stádiuma:

  1. szakasz: A preklinikai szakasz vagy a normál megfigyelhető viselkedés stádiuma. Ebben a szakaszban az ember normális külső viselkedéssel rendelkezik. Nem mutat tüneteket, amelyek a memória, a hangulat, a viselkedés vagy a személyiség változásaival kapcsolatosak. Ebben a szakaszban a betegség jelenléte csak speciális képalkotó módszerekkel detektálható, amelyek megmutatják, hogy hogyan működnek az agy területei.
  2. szakasz. Nagyon enyhe változások. Ebben a szakaszban a személynek enyhe tünetei vannak, például egy szó elfelejtése vagy a dolgok elvesztése, helytelen elhelyezése. Ezeket a tüneteket mások -köztük az orvos- nem veszik észre. Nehézségek is tapasztalhatóak a feladatokra való összpontosítás során. A tünetek túlságosan enyhék ahhoz, hogy zavarják a személy mindennapi életét, és ezzel még önállóan élhet vagy dolgozhat. Az ilyen tünetek nem specifikusak az Alzheimer-kórt illetően, és az öregedéskor is előfordulhatnak.
  3. szakasz: Az enyhe kognitív károsodás stádiuma. Ez az a szakasz, amikor az Alzheimer-kór jelei nyilvánvalóvá válnak.

Többször is felteszik ugyanazokat a kérdéseket

Elfelejtenek valamit, amit csak olvastak

Nehezített a tervek készítése és végrehajtása, a szervező feladatok megvalósítása

Elfelejtik a neveket

A személynek nehéz lehet teljesíteni a munka vagy foglalkozás követelményeit. A nyugdíjba vonulás ebben a szakaszban tanácsos a betegség kezelése és a stressz csökkentése mellett.

  1. szakasz: Enyhe Alzheimer-kór. Ebben a szakaszban jelentkeznek az Alzheimer-kór legspecifikusabb jelei. A személyiség változása és a memória romlása egyre rosszabbá válik. A betegek elfelejtik a személyes adatokat. Az olyan egyszerű feladatok, mint az élelmiszerek vásárlása, az ételek elkészítése és a pénzügyek kezelése, nehezebbé válnak számukra. Az egyének képtelenek emlékezni a dátumra, a közelmúltbeli ünnepre vagy a szeretett ember látogatására. Néhány betegnek sikerül önállóan élnie, de a hozzájuk közeli embereknek segíteniük kell őket mindennapi tevékenységeik során. Előfordulhat, hogy nem mutatnak érdeklődést a környezetük iránt, és elkerülhetik a beszélgetést vagy a tevékenységekben való részvételt.
  2. szakasz: Mérsékelt Alzheimer-kór. A betegek képtelenné válnak az önálló életvitelre. Nem tudják felismerni, hogy hol vannak, és miért vannak ott. Elveszítik az idő és a dátum nyomon követését is. Lehet, hogy nem tudják megjegyezni a címüket, telefonszámukat és egyéb személyes adataikat. Elfelejthetik a ruhák cseréjét, kivéve, ha erre emlékeztetik őket. Azt sem veszik észre, hogy mit kell viselni az adott időjárási körülmények vagy az események függvényében.
  3. szakasz: Közepesen súlyos Alzheimer-kór. Ebben a szakaszban az egyént segíteni kell az olyan egyszerű tevékenységekben, mint a felöltözés és a mosdóba menés. Megzavarodhatnak benne az emberek és a kapcsolatok szerepei, például összekeverhetik a rokonaikat. Elfelejtik a neveket, de felismerik az arcokat. Gyakori az agresszivitás. Nem tudják kontrollálni a széklet és a vizelet ürítését.

7. szakasz: Súlyos Alzheimer-kór. Az embernek segítségre van szüksége olyan alapvető szükségletekhez, mint például az étkezés, az ivás, az ülés és a járás. Lehet, hogy elfelejtenek mosolyogni. Azt is elfelejthetik, hogyan kell lenyelni az ételt. Gyakran kialakul merevség és ízületi deformáció.

Az Alzheimer-kór ugyan nem gyógyítható, de a betegség időben történő észlelésével a progressziója megállítható vagy lelassítható. Ebben segít az MR vizsgálat.

Az Alzheimer-kór korai igazolására vagy kizárására javasolt a kontrasztos MR vizsgálat elvégzése, amelyet a RADIVERT MR Klinikán 1-2 napon belül elvégezhet. Gondoskodjon a saját és szerettei egészségéről, foglaljon időpontot nálunk!

}

AZONNALI IDŐPONTFOGLALÁS

Nyitvatartás

H-P: 08.00-18.00