+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

A COVID-19 koronavírus járvány során több sportoló is elkapta a fertőzést, de mivel jellemzően nem rendelkeztek egyéb társbetegségekkel, így panaszmentesen gyógyultak meg. A gyakorlat azt mutatta, hogy 2-3 hét után ismét folytathatták az edzéseket és újra sportolhattak.

Ismert tény, hogy a szívizomgyulladás (miokarditisz) jelentős kiváltó oka lehet a versenysportolóknál bekövetkező hirtelen szívhalálnak. Ráadásul még a normális kamrai funkció esetén is előfordulhat. A szívizom károsodás korai kimutatásában jelenleg az egyik legspecifikusabb módszernek számít a szívizom MR vizsgálata.

A JAMA Cardiology akadémiai folyóirat 2020 szeptemberében publikált számában jelent meg egy cikk egy COVID-19 fertőzésen átesett sportolókon elvégzett szívizom MR vizsgálat eredményeiről. 26 egyetemista, versenyszerűen sportoló embernél (kosárlabda, labdarúgás, lacrosse, atlétika), akik vagy teljesen panaszmentesek voltak, vagy enyhe tünetekkel rendelkeztek, végeztek el szívizom MR vizsgálatot a negatív koronavírus teszt kontroll után.

4 sportolónál (15%) a szív MR vizsgálat akut, míg 8 esetben (30.8%) igazolható volt lezajlott szívizomgyulladás. Az MR vizsgálat ezeket az eseteket magas rizikójúnak sorolta, a szívizom gyulladás jeleit igazolta.

A szívizom MR vizsgálat egy kiváló kockázatelemző módszernek bizonyul azoknál a sportolóknál, akik COVID-fertőzésen estek át, és biztonságos körülmények között kívánják folytatni a versenyzést.

A szívizom MRI vizsgálat segít a kockázatok feltárásában, és a biztonságos sportolás folytatásában

RadiVert Diagnostic 2020-ban nyitotta meg Budapest egyik legmodernebb képalkotó diagnosztikai MRI központját. A klinikán üzemelő csúcskategóriás MRI berendezés biztosítja a speciális szívizom MR vizsgálatokat kardiológus-radiológus szakember vezetésével és leletezésével.

A kiemelkedően „betegbarát” szemléletnek köszönhetően a klinikán minden csak Önről szól. Az empatikus, az MRI diagnosztikában jártas szakemberek mindent megtesznek, hogy a vizsgálat a legkisebb kellemetlenség nélkül történjen meg.

 Amatőröket és profikat is szeretettel várunk

A klinikán fontosnak tartjuk, hogy nem csak a versenyszerűen, hanem az amatőr szinten sportolók esetében is csökkentsük a hirtelen halál kockázatát. A COVID-19 járvány aktuálissá teszi a problémát, hiszen az ismertetett vizsgálat alapján a már pozitív, és csak minimális panaszos sportolónál is előfordulhat a szívizom gyulladásos szövődménye, amely az ismételt aktív sportoláskor veszélyeket rejt magában.

Szakmai ajánlás a szívizom MR vizsgálatára

Az Európai Kardiológiai Társaság(ESC) 2019-ben megjelent ajánlása egyértelműen javasolja a versenyszerűen sportolók esetében a sportorvosi vizsgálat keretében a magas kockázatú egyéneknél a szívizom MR vizsgálat elvégzését.

Dr. Vértes András, belgyógyász-kardiológus

A RadiVert Diagnostic szívizom MR vizsgálatára a +36-30-241-4960 telefonszámon, a radivertmr@gmail.com e-mail címen, valamint online, ide kattintva tud bejelentkezni.

Minden korosztályú és edzettségi állapotú embert érinthet a szívizom gyulladásos szövődménye