+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

Mit jelent és mire jó az MR? Hogyan zajlik a vizsgálat és mik a mellékhatásai?

Ma minden a COVID-2019 járvány körül mozog. Az egészségügy túlterheltsége mellett lényegesen kevesebb alkalom marad a megfelelő orvos-beteg kapcsolatra, és kevesebb lehetőség van a megfelelő diagnosztikai vizsgálatok elvégzésre.

A betegek is már csak akkor keresik fel az orvost, amikor a panaszaik már súlyosabbá vagy akuttá válnak. Emiatt sok betegség késve kerül felismerésre.

Nemrégiben jelent meg egy átfogó elemzés a BMJ angol orvosi folyóiratban, amely a COVID-19 járvány miatt késve felismert daganatos betegségekkel foglalkozik. A vizsgálat kimutatta, hogy bizonyos daganatok esetében már egy 4 hetes késés a diagnózisban, majd a terápiában jelentősen rontja a beteg túlélési lehetőségeit.

A járvány idején is fontos

A COVID járvány idején is rendkívüli szükség van a diagnosztikai vizsgálatok elvégzésére. Normál helyzetben, „békeidőben”, a daganatos betegségek diagnosztikájában a vizsgálatok sorrendje egy kialakult protokoll és rutin alapján követik egymást, de a jelenlegi helyzetben ez a kivizsgálási idő jelentősen kitolódik. Az továbbra is fontos, hogy panaszok esetén keresse fel a kezelőorvosát.

Nemzetközi szakmai ajánlások alapján a daganatos betegségek diagnosztikájában az MR vizsgálatokra helyeznek egyre nagyobb hangsúlyt.

Számos betegség, és elsősorban a hasi-kismedencei panaszok esetén az MR vizsgálattal kaphatunk leghamarabbi pontos diagnózist, amely segítségével a betegség kezelése még időben elkezdhető. Az MR vizsgálatok másik nagy előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, ezért bármikor ismételhető a betegség gyógyulási folyamatának ellenőrzése céljából.

 

A Radivert miben tud segíteni?

A RadiVert MR Diagnosztikai központ elkötelezett abban, hogy a daganatgyanús betegek minél gyorsabban jussanak pontos és értékelhető diagnózishoz. Ennek érdekében indított el egy programot, amely keretében a pácienseknek 24 órán belül időpontot biztosítanak koponya, – hasi,- kismedence, – emlő MR vizsgálatokra. A vizsgálat leletezése is 24 órán belül történik, hogy mielőbb megkezdődhessék a megfelelő kezelést.

Ne várja meg, hogy panaszai súlyosbodjanak, a gyógyuláshoz szükséges a gyors és biztos diagnózis!

 

Mi az MRI?

Az MRI diagnosztikai berendezés a XXI. század egyik legmodernebb orvosdiagnosztikai eszköze.

Az MRI „Magnetic Resonance Imaging” rövidítése, melynek jelentése: mágneses magrezonancia képalkotás. Nem röntgen-sugarat használ a képalkotáshoz, hanem a mágneses teret, ezért nem éri a beteget káros sugárzás.

Az MR vizsgálat előnye

Az MRI-diagnosztika ma már az orvostudomány olyan speciális eszközévé vált, ami nagyban segíti az orvost a diagnózis felállításában és a terápia meghatározásában.

Ötvözi a CT és az ultrahang vizsgálatok előnyeit, igy alkalmazhatóak első diagnosztikai vizsgálatként is.

Az erek ezzel az eljárással igen jól vizsgálhatók, csakúgy, mint az agy, a hasi szervek, gerinc, a csontok és ízületek, valamint a mellkasi nagy erek környezete.

A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert, emiatt szükség szerinti gyakorisággal ismételhető és például gyermekek vizsgálata során is rizikómentesen alkalmazható.

 

Miért érdemes az MRI-t választania?

  • Fájdalommentes

Nem kell tartania az MRI-vizsgálattól, hiszen teljesen fájdalommentes.

  • Kockázatmentes

Az MRI-vizsgálat nem jár sugárterheléssel, hiszen mágneses rezonancia alapú. Semmiféle hosszú távú káros hatása sincs a szervezetre.

  • Pontos

Jobb, vagy hasonló információt ad, mint a röntgen, vagy a CT, de nincs sugárterhelés. Pontosan feltérképezhető vele a kívánt terület, invazív beavatkozás nélkül

  • Korszerű

Az MRI egy igen fejlett diagnosztikai eljárás, ezért szűrővizsgálatként is alkalmazható magas kockázatú páciensek esetén.

Hogyan zajlik az MRI-vizsgálat?

Az MR operátor kolléganőnk bevezeti Önt a vizsgálati helységbe és készséggel segít abban, hogy a megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el az MR vizsgáló asztalon. Felhelyezésre kerül a vizsgálathoz szükséges vizsgálati tekercs, valamint a zenét sugárzó fejhallgató. Normál esetben hanyattfekvésben folyik a vizsgálat.

A vizsgálat során a tökéletes képalkotás elérése érdekében az MR operátor utasításait követve, mozdulatlanul kell maradni. A beépített hangtechnikán keresztül folyamatos a kommunikáció az operátorral

Az MRI vizsgálatok közben esetlegesen felmerülő bezártsági és szorongás érzetnek csökkentéséről egy beépített, egyedülálló audio és fényterápiás rendszer gondoskodik. A vizsgálat közben Ön a kedvenc zenéjét hallgatja, amely segíti az Ön ellazulását.

Milyen mellékhatások lehetnek?

Az MRI-vizsgálat teljesen biztonságos, mai ismereteink szerint semmilyen káros mellékhatása nincs az MR-vizsgálatnak. Sőt, annyiszor lehet elvégeztetni, amennyiszer csak szükséges.

 

Bejelentkezés, időpont kérés: www.radivert.hu, +36 30 241 49 60