+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

A hasi aorta tágulatban, azaz aneurizmában a betegek diagnosztizálása és endovaszkuláris kezelése nem lenne lehetséges az érrendszeri képalkotó eljárások egyidejű fejlesztése nélkül. Ehhez a duplex ultrahang az első vizsgálat, de a műtét előtt a pontos diagnózishoz a CT, vagy MRA (mágneses rezonancia angiográfia) szolgáltathatnak hasznos információkat.

Szakorvosunk szerint

a vizsgálatok közül az MRA vizsgálat adja a legpontosabb információt. Azoknál a betegeknél, akiknek magas az érbetegség kialakulásának kockázata, elsőként a duplex ultrahang vizsgálat elvégzése ajánlott. Az egyszerű és olcsó vizsgálattal a vese erek alatti aorta tágulatai magas érzékenységgel diagnosztizálhatóak. A módszer szűrésre is alkalmas.

Fontos az MR-vizsgálat a hasi aneurizma időben történő kimutatására is

Abban az esetben, ha az aorta tágulat közel van a műtéti javaslathoz, akkor mindenképpen CT, vagy MRA vizsgálat javasolt. A műtét utáni követéshez is ezek a vizsgálatok ajánlottak.

Az aneurizma gyakran ráterjed a vesét ellátó erekre is, ennek következtében romlik a vesefunkció. Ebben az esetben elsősorban az MRA a javasolt vizsgálati módszer.

Az utóbbi hónapokban a RADIVERT MR diagnosztikai központjában 3 olyan beteg is megfordult, aki nem típusos hasi panaszok miatt jelentkezett hasi MR kontrasztos vizsgálatra, és a vizsgálatuk során jelentős, műtétet igénylő hasi aorta aneurysma jelenléte derült ki. Ezeknek a betegeknek a korelőzményükben magas vérnyomás és cukorbetegség szerepelt. Az elvégzett műtét megelőzte, hogy a tágulat kiszakadjon, ami akár a betegek hirtelen halálát okozhatta volna.

A tudományos adatok alapján a magas vérnyomás és a cukorbetegség a legfontosabb kockázati tényezők a hasi aorta tágulat kialakulásában. Ezért ezek megléte esetén érdemes akár szűrővizsgálatként is elvégezni a hasi kontrasztos MR vizsgálatot, hiszen nem csak az erek, hanem a hasi szervek rosszindulatú elváltozásáról is információt adnak.

[salon/]

Az online időpontfoglaló használatával Ön elfogadja a felhasználási és adatkezelési feltételeket, melyeket itt talál.