+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

A koronavírus-járvány nemcsak az idős, krónikus betegeket veszélyezteti, hanem az amatőr sportolókat is. Az egyik legsúlyosabb szövődmény ugyanis a szívburokgyulladás, melynek következtében a kialakuló ritmuszavarok révén hirtelen szívhalál léphet fel – a legújabb tanulmányok szerint a COVID–19-en átesett sportolók akár 30 százaléka is veszélyben lehet.

Egyre többen érzik fontosnak a sportot csak a saját testedzésük, szórakozásuk céljából – legyen szó futásról, kocogásról vagy otthoni edzésről. A hosszú távú sport kiválóan javítja az immunállapotot és számos szív és érrendszeri paramétert, de nem azoknál, akik a COVID-19 fertőzés után edzenének.

A koronavírus-járvány kezdetén már kiderült: a betegség egyik legsúlyosabb szövődménye a szív károsodása, a szívizomgyulladás és a szívburokgyulladás. A közhiedelmekkel ellentétben azonban nemcsak az idős, illetve társbetegséggel rendelkező embertársaink vannak veszélyben, hanem az egészséges, aktívan sportolók is. Tóth Bendegúz szabadfogású birkózó és Pavel Szvesnyikov orosz kerékpárversenyző halálát is hirtelen szívleállás okozta – mindketten aktív testmozgás közben veszették életüket. A COVID–19 szövődményei azonban nem csak a profi sportolókat fenyegetik. „A megjelent tanulmányok – ilyen például az American College of Cardiology’s Sports and Exercise Cardiology Sectionis publikációja – azt igazolták, hogy

a tünetmentesen átesett COVID fertőzöttek esetében is, de különösen azoknál, akiknek panaszaik voltak, a szívizomgyulladás megjelenése 20-30% között van”– hívja fel a figyelmet dr. Vértes András kardiológus, a RadiVert Diagnostic MR Központ szakmai vezetője, aki kiemelte: a korai diagnózis életet menthet.

„Biztosan kijelenthetjük, hogy a COVID–19-en átesett amatőr sportolók esetében is nagy szükség van ennek a veszélyes szövődmények a vizsgálatára, szűrésére és kezelésére – szögezte le a kardiológus, aki aláhúzta azt is,

fontos, hogy a mozogni vágyók csak az esetleges szövődmények kizárása után sportoljanak.

A RadiVert Diagnostic MR Központ szakmai vezetője leszögezte: a hosszú távú sport kiválóan javítja az immunállapotot és számos szív- és érrendszeri paramétert, de sajnos a COVID-fertőzés ellen nem véd. 

Mint kiderült, komoly problémát jelent a koronavírus-szövődmények idejében való felismerése is. „A gyengeség, fáradékonyság a koronavírus általános tünete, ugyanakkor gyakran előfordul, hogy semmilyen előjele nincs a szívet érintő szövődménynek. Sportoláskor, terheléskor azonban szívritmuszavar alakulhat ki, amely malignus, azaz akár halálos kimenetelű lehet” – emelte ki a szakember, aki a diagnózis korai felismerésének módjáról is beszélt. „Sajnos az echo, azaz a szívultrahang sokszor nem mutat eltérést a betegnél,

a legérzékenyebb diagnosztikai módszer egyértelműen a szív MR vizsgálata”.

„Több sportoló esetében a hirtelen szívhalál volt az egyetlen tünet” – közölte.

Az Észak-Pesten működő RadiVert Diagnostic MR Központ, az MDC Clinic Egészségügyi Központtal közösen speciális szűrőprogramot indított annak érdekében, hogy a COVID-19 fertőzésen átesett betegek megfelelő segítséget kapjanak annak eldöntésében, hogy újra aktívan sportolhatnak-e. „A mindenre kiterjedő részletes kardiológiai vizsgálat, és a speciális biomarkerek elemzése mellett, azoknál a személyeknél, akiknél felmerül a szívkárosodás lehetősége, szív MR vizsgálatot végzünk. Ezzel a célzott vizsgálattal lehet a legnagyobb biztonsággal megállapítani és kizárni a COVID–19 fertőzés egyik legsúlyosabb szövődményét: a szívizom gyulladást, amely akár halálos is lehet.

}

AZONNALI IDŐPONTFOGLALÁS

Nyitvatartás

H-P: 08.00-18.00