+36302414960 radivert@radivert.hu
G-ZLF1RZ82ZV

A koronavírus-járvány lassan egy éve árnyékolja be a mindennapjainkat – a fertőzés tüneteit szinte mindenki felismeri, azonban kevesen vannak azok, akik a felgyógyulás után meg tudják különböztetni azt is, hogy az ízületi panaszokat a COVID esetleges szövődménye, vagy egy régóta meglévő gyulladás, meszesedés okozza.

A koronavírus-fertőzés korai tünetei közül a tüdőeltérések voltak fókuszban, mivel főleg ez felelt a magas halálozásért.  „A korai és késői halálozásban is szerepet játszhat például a szívizomgyulladás, amelyet a laboratóriumi vizsgálat mellett a szívizom MR segítségével lehet kimutatni” – figyelmeztet dr. Vértes András főorvos, aki kiemelte azt is, hogy a tartós fáradtság, gyengeség, étvágytalanság, hasi panaszok, nehézlégzés mellett ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek az úgynevezett post-COVID szindrómájaként.

„A vírustámadás következtében a szervezet védekező rendszerének hatására a test bármely pontján kialakulhat az immunrendszer túl heves gyulladásos reakciója, azaz a citokinvihar” – tette hozzá a RadiVert MR Diagnosztikai Központ orvosszakmai vezetője.

Dr. Vértes András szerint a panaszok tartósak lehetnek, ezért nehéz megállapítani, hogy például az ízületi fájdalom a koronavírus-fertőzés következménye, vagy egy már meglévő ízületi gyulladást vagy meszesedést jelez.

Mint kiderült, a COVID-19 kapcsán megjelent reumatológiai, orthopédia állásfoglalások leírják, hogy a koronavírus-fertőzés jellemző tünete a tartós ízületi fájdalom, amely az összes ízületre kiterjedhet.

„Az ízületi elváltozások megismerése a megfelelő kezeléshez szükséges. A jelenlegi járványügyi kritériumok miatt a panaszos betegek számára gyors és pontos kivizsgálás kell – szögezte le a szakember.

„Megfelelő diagnózis hiányában a tüneti kezelések hosszú távon nem mindig jelentenek megoldást, a tünetek akár rosszabbodhatnak is. Ezért érdemes napjaink egyik legmodernebb orvosdiagnosztikai megoldását, az ízület MR-t választani” – javasolta a főorvos.

„Még nem ismerjük a COVID-fertőzés hosszú távú szövődményeit, de az már biztos, hogy a korai diagnózis ennél a betegségnél is kiemelten fontos. Köztudott ugyanis, hogy az időben megkezdett kezelés esélyt ad az akár teljes felépülésre is” – hangsúlyozta a RadiVert MR Diagnosztikai Központ orvosszakmai vezetője.

A RadiVert MR Diagnosztikai Központ a post-COVID diagnosztizálásában már nagy gyakorlatra tett szert; betegbarát filozófiájának köszönhetően pedig igyekszik kiemelt kedvezményeket biztosítani azért, hogy minél több beteg számára biztosítsa a korai diagnózis lehetőségét, amely sokszor életmentő lehet. A boka, térd, csípő, csukló, váll és geric régiók MR vizsgálata például most rendkívüli kedvezménnyel vehető igénybe.

}

AZONNALI IDŐPONTFOGLALÁS

Nyitvatartás

H-P: 08.00-18.00